Palestijnse president Abbas: ‘Israël pleegde genocidale misdaden’

© EPA

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Israël beschuldigd van ‘genocidale misdaden’ bij het laatste conflict in de Gazastrook. ‘We zullen niet toelaten dat oorlogsmisdadigers hun straf ontlopen’, klonk het voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Een Amerikaanse woordvoerder reageerde boos op de toespraak.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Israël beschuldigd van “genocidale misdaden”. Abbas had het daarbij over de aanvallen van het Israëlische leger op de Gazastrook afgelopen zomer.

‘We zullen niet vergeten, noch vergeven’

“Er was geen reden voor een oorlog en het was de derde racistische oorlog in vijf jaar”, aldus Abbas voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

“Israël heeft de dromen van duizenden kinderen, vrouwen en mannen en ook alle hoop op vrede vernield”, aldus Abbas. De Israëlische “oorlogsmachine” is “racistisch en kolonialistisch”. “In naam van Palestina en haar bevolking, zeg ik hier vandaag: we zullen niet vergeten en niet vergeven, en we zullen niet toelaten dat oorlogsmisdadigers hun straf ontlopen.”

Tegenreactie

Abbas bekritiseerde in nauwelijks bedekte termen het standpunt van de Verenigde Staten. “Het is onbegrijpelijk dat sommigen niet in staat zijn deze situatie in reëele termen te karakteriseren, en vinden dat het volstaat om hun steun uit te spreken voor het recht op zelfverdediging van Israël, zonder zich te bekommeren om het lot van de duizenden Palestijnse slachtoffers.” “In deze omstandigheden moet niemand zich afvragen waarom het extremisme toeneemt en waarom de cultuur van vrede in snel tempo verliezende is”, zei Abbas.

Kort na de toespraak kwam er een respons van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. “In de toespraak van president Abbas zaten er vandaag beledigende beschrijvingen die erg ontgoochelend zijn en die we verwerpen”, zei de woordvoerder Jennifer Psaki. In een kort persbericht klaagde ze ook de “provocerende verklaringen” aan van de Palestijnse leider.

(Belga/WB/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content