Palestijnse militanten executeren 18 ‘collaborateurs’

Militanten van Hamas en Palestijnen die ervan verdacht worden met Israël gecollaboreerd te hebben, voor de executie. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Bronnen bij de Palestijnse militanten van Hamas melden dat achttien mensen geëxecuteerd werden. Ze werden ervan verdacht met Israël gecollaboreerd te hebben. De executies vonden plaats nadat een Israëlische luchtaanval drie Hamasleiders doodde.

Achttien vermoedelijke collaborateurs werden geëxecuteerd. Dat hebben de Palestijnse militanten van Hamas gemeld, zo schrijft de Britse omroep BBC. De executies van de vermoedelijke Israëlaanhangers vonden plaats nadat een Israëlische luchtaanval drie Hamasleiders doodde.

De bronnen bij Hamas zeggen dat de executies uitgevoerd werden door wat zij ‘het Verzet’ noemen. Dat doet vermoeden dat er meerdere gewapende Palestijnse facties in de strijd betrokken zijn.

‘Huidige omstandigheden dwingen ons hiertoe’

Vertegenwoordigers van de militantengroep vertelden het persagentschap Reuters dat de eerste elf executies in een verlaten politiestation werden uitgevoerd. Getuigen meldden dat zeven anderen door mannen in Hamasuniforms werden doodgeschoten buiten de al-Umari-moskee in het centrum van Gaza.

Na de eerste elf executies had Hamas volgens de BBC gewaarschuwd dat ‘dezelfde straf snel ook voor anderen zou volgen’. De militanten voegden eraan toe dat ‘de huidige omstandigheden ons tot zulke beslissingen hebben gedwongen’. Daarmee werd mogelijk verwezen naar een verband tussen de executies en de dood van de drie Hamasleiders.

‘Volledige veiligheid’ bereiken

In Gaza zouden nog minstens twee Palestijnen gedood zijn in Israëlische luchtaanvallen. Daartegenover meldt Israël dat er nog steeds raketten vanuit de Gazastrook worden afgevuurd.

Tijdens het zes weken lange conflict werden meer dan 2.070 Palestijnen, vooral burgers, en 66 Israëli’s, vooral soldaten, gedood.

De strijd tussen Israël en Palestijnse militanten in Gaza werd hervat na enkele korte wapenstilstanden en de vruchteloze pogingen in Caïro om een duurzaam staakt-het-vuren overeen te komen.

Hamas staat erop dat de economische blokkade van Gaza wordt opgeheven. Israël zegt dan weer het offensief voort te zetten tot ‘volledige veiligheid’ bereikt is door Hamas en andere militanten in Gaza te ontwapenen.

Partner Content