Palestijnse kunst omgeven door puin

Iyad Sabah © .

Te midden van het puin in Gaza, staan zeven sculpturen van gevluchte Palestijnen die terugkeren naar hun huis. Hiermee wil de kunstenaar Iyad Sabah de harde realiteit tonen. ‘Ook Palestijnen zonder lichamelijke verwoningen, zijn geraakt. Ze zijn psychologisch gebroken.’

Tijdens de recente oorlog in de Gazastrook, Protective Edge, zijn duizenden gezinnen gevlucht voor de bombardementen in het gebied Al Qhojaea. Hoewel 13 procent van alle woningen gedeeltelijk of volledig vernield zijn, zijn een heleboel gezinnen de afgelopen weken teruggekeerd. Vaak was het bang afwachten in welke staat de woning er zou bijstaan.

Glasvezel en rode klei

Dit gevoel brengt de Palestijnse kunstenaar Iyad Sabah erg treffend in beeld met zijn nieuwe beelden. Een gezin op ware grootte, gemaakt uit glasvezel en rode klei, keert terug naar huis.

‘Het idee voor dit werk kreeg ik door simpelweg naar het leven van de bewoners van de getroffen gebieden te kijken. Ook wil ik aantonen dat niet alleen huizen verwoest zijn. Ook de mensen zijn geraakt. Misschien liepen ze geen lichamelijke verwondingen op, vanbinnen zijn ze psychologisch geraakt en gebroken’, aldus Sabah.

Kunst in Gazastrook
Kunst in Gazastrook© .

Sabah, verbonden aan de Faculteit voor Schone Kunsten van de Al-Aqsa universiteit maakte in het verleden al verschillende werken samen met andere kunstenaars in rode klei. Voor dit kunstwerk was de locatie erg belangrijk. ‘Een kruispunt’, vertelt hij. ‘Een plek waar veel gezinnen hun huis verlieten, maar ook terugkeerden.’

Afgelopen zomer bestookte het Israëlische leger 50 dagen lang de Gazastrook vanuit de zee en de lucht, daarbij kwamen 2.188 Palestijnen om het leven onder wie minstens 1658 burgers. Langs Israëlische zijde vielen 73 doden, onder wie 66 militairen.

Albrim Mslam

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content