‘Palestijnse journaliste misschien gedood door Israëlisch vuur, maar dat is geen bewijs van criminele activiteit’

Vermoorde journaliste Shireen Abu Akleh. © Getty

Als zou blijken dat het een Israëlische soldaat was die recent de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh heeft doodgeschoten, gaat het niet noodzakelijk om ‘een criminele activiteit’. Dat laat het Israëlisch leger weten op basis van eigen voorlopig onderzoek.

Abu Akleh kwam om het leven terwijl zij verslag uitbracht van een Israëlische operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen houden Israël verantwoordelijk voor haar dood.

Maandag zei Yifat Tomer-Yerushalmi, de advocaat-generaal van het Israëlische leger ,dat er niet kan worden uitgegaan van criminele activiteiten wegens gebrek aan bewijsmateriaal. Het leger zei maandag ‘dat het alles in werk stelt om de omstandigheden van het incident te onderzoeken en te achterhalen hoe Akleh werd gedood’. Of een strafrechtelijk onderzoek zal worden geopend, hangt af van de beschikbaarheid van verder bewijsmateriaal, zo zegt de advocaat-generaal.

Israël uitte maandag ook nog kritiek omdat Palestina de fatale kogel wil bewaren en het dus daarom het bewijsstuk niet zelf kan onderzoeken.

Vorige week zei de advocaat-generaal dat tijdens vuurgevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnse schutters een soldaat vanuit een legervoertuig enkele kogels afvuurde op een Palestijn die het voertuig viseerde. ‘De Palestijnse schutter vuurde verschillende schoten af op de Israëlische soldaat. Het is mogelijk dat mevrouw Abu Akleh, die zich kortbij de Palestijnse schutter bevond, werd geraakt door de kogels van de soldaat’, aldus Tomer-Yerushalmi.

Partner Content