Palestina wil Israël zo snel mogelijk voor het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag brengen. Dat heeft de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki, gezegd na een bezoek aan het gerechtshof. De Palestijnen beschuldigen de joodse staat van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Voor die misdaden beschikken de Palestijnen over "duidelijke bewijzen", zei Malki na een gesprek met de Gambiaanse procureur Fatou Bensouda van het Strafhof.

De Gambiaanse goot echter meteen koud water op het Palestijnse initiatief. Het ICC "is momenteel niet bevoegd voor de vervolging van eventuele oorlogsmisdaden in Palestina", zei de hoofdaanklaagster. De Gambiaanse hamerde erop dat zij geen verklaring heeft ontvangen dat Palestina de rechtsmacht van het ICC accepteert "na de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN in november 2012, waarbij Palestina de status" van staat met het statuut van waarnemer bij de VN kreeg.

De Palestijnse Autoriteit heeft zo'n verklaring wel afgegeven in 2009, maar toen was volgens Bensouda "nog niet duidelijk" dat Palestina een staat is. Malki kondigde aan, dat Palestina nog dit jaar de aanvraag tot lidmaatschap van het ICC zal indienen. Het Internationaal Strafhof behandelt alleen zaken als het land waar het misdrijf is gepleegd, of het land waaruit de dader afkomstig is, aangesloten is bij het Hof. Voorwaarde is ook dat nationale staten, die in principe wel bevoegd zijn, niet bereid of in staat zijn de zaak te onderzoeken of te behandelen. (Belga/AVE)

Palestina wil Israël zo snel mogelijk voor het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag brengen. Dat heeft de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki, gezegd na een bezoek aan het gerechtshof. De Palestijnen beschuldigen de joodse staat van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Voor die misdaden beschikken de Palestijnen over "duidelijke bewijzen", zei Malki na een gesprek met de Gambiaanse procureur Fatou Bensouda van het Strafhof.De Gambiaanse goot echter meteen koud water op het Palestijnse initiatief. Het ICC "is momenteel niet bevoegd voor de vervolging van eventuele oorlogsmisdaden in Palestina", zei de hoofdaanklaagster. De Gambiaanse hamerde erop dat zij geen verklaring heeft ontvangen dat Palestina de rechtsmacht van het ICC accepteert "na de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN in november 2012, waarbij Palestina de status" van staat met het statuut van waarnemer bij de VN kreeg. De Palestijnse Autoriteit heeft zo'n verklaring wel afgegeven in 2009, maar toen was volgens Bensouda "nog niet duidelijk" dat Palestina een staat is. Malki kondigde aan, dat Palestina nog dit jaar de aanvraag tot lidmaatschap van het ICC zal indienen. Het Internationaal Strafhof behandelt alleen zaken als het land waar het misdrijf is gepleegd, of het land waaruit de dader afkomstig is, aangesloten is bij het Hof. Voorwaarde is ook dat nationale staten, die in principe wel bevoegd zijn, niet bereid of in staat zijn de zaak te onderzoeken of te behandelen. (Belga/AVE)