De Palestijnen dringen aan op een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nadat de Israëlische regering heeft aangekondigd dat ze de bouw van 1.000 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem zal versnellen.

Catherine Ashton uit kritiek

"Wij gaan aan de Veiligheidsraad vragen om deze nieuwe golf aan nederzettingen, aangekondigd door de Israëlische regering, te stoppen", zegt Nabil Abu Rudeineh, woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Gevreesd wordt dat de Israëlische aankondiging het vredesproces opnieuw ernstig zal bedreigen.

Het gaat over de bouw van 400 woningen in Har Homa en 600 in Ramat Shlomo. Dat zijn twee joodse kolonies in Oost-Jeruzalem. Onder andere de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Catherine Ashton, had kritiek op deze Israëlische beslissing.

'Geen woorden maar daden'

De Palestijnen willen echter geen woorden maar daden. "Wij horen dat verschillende mensen deze woningbouw sterk veroordelen. Maar ze komen er niet toe om Israël te dwingen hun activiteiten stop te zetten", zei de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki. Daarom heeft de regering van de Palestijnse gebieden een spoedzitting bijeengeroepen om het thema te bespreken. (Belga/WB)

De Palestijnen dringen aan op een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nadat de Israëlische regering heeft aangekondigd dat ze de bouw van 1.000 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem zal versnellen. "Wij gaan aan de Veiligheidsraad vragen om deze nieuwe golf aan nederzettingen, aangekondigd door de Israëlische regering, te stoppen", zegt Nabil Abu Rudeineh, woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Gevreesd wordt dat de Israëlische aankondiging het vredesproces opnieuw ernstig zal bedreigen.Het gaat over de bouw van 400 woningen in Har Homa en 600 in Ramat Shlomo. Dat zijn twee joodse kolonies in Oost-Jeruzalem. Onder andere de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Catherine Ashton, had kritiek op deze Israëlische beslissing. De Palestijnen willen echter geen woorden maar daden. "Wij horen dat verschillende mensen deze woningbouw sterk veroordelen. Maar ze komen er niet toe om Israël te dwingen hun activiteiten stop te zetten", zei de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki. Daarom heeft de regering van de Palestijnse gebieden een spoedzitting bijeengeroepen om het thema te bespreken. (Belga/WB)