Palestijnen sturen bijna vervallen vaccins terug naar Israël

Vaccinatietempo piekt volgende week © belga

Een Israëlisch-Palestijnse deal om vaccins te ruilen is afgeketst. De Palestijnse Autoriteit wees de ruil af omdat de entstoffen deze maand zouden verlopen, terwijl de verwachting was dat ze tot augustus waren te gebruiken.

Dat zou het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid te weinig tijd geven, zei minister Mai al-Kaila op een persconferentie. De eerste zending van 90.000 is retour afzender gegaan, zei ze volgens Palestijnse media.

De nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett had eerder op de dag zijn akkoord gegeven voor het sturen van ongeveer een miljoen Pfizer-vaccins die tegen hun vervaldatum aan waren. De Palestijnen zouden in ruil in september of oktober een gelijk aantal van hetzelfde merk teruggeven.

Israël heeft al een groot deel van zijn bevolking ingeënt. Palestijnen kregen pas veel later de eerste vaccins en lopen ver achter. De Israëlische regering heeft hierop de nodige kritiek gekregen, terwijl ondertussen een elfdaagse oorlog met Hamas op de Gazastrook werd uitgevochten.

Toerisme

Ongeveer een op de tien Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook zijn ingeënt tegen het coronavirus. Voor een deel gaat het om mensen die in Israël werken en daar zijn gevaccineerd. Het aantal nieuwe besmettingen in de door de Palestijnse Autoriteit bestuurde Westelijke Jordaanoever is de afgelopen weken evenwel enorm gedaald. Volgens de burgemeester van Bethlehem is de stad klaar om toeristen te ontvangen.

Partner Content