“Palestijnen gingen op de knieën voor Israël”

© EPA

Uit gelekte documenten moet blijken dat de Palestijnen de voorbije jaren hebben aangeboden om grote delen van het bezette Oost-Jeruzalem aan Israël te laten, maar dat Israël dat heeft geweigerd.

Tijdens onderhandelingen in de voorbije jaren waren de Palestijnse leiders bereid om grote delen van Oost-Jeruzalem aan Israël te laten, maar Israël heeft dat afgewezen. Dat meldt althans de Arabische zender Al-Jazeera op basis van gelekte vertrouwelijke documenten.

Al-Jazeera zegt dat het 16.076 confidentiële notulen van vergaderingen, e-mails en andere communicatie tussen Palestijnen, Israëli’s en Amerikaanse diplomaten in handen kreeg. De zogenaamde ‘Palestine Papers’ bestrijken de periode 2000 – 2010. Hoe en van wie het de documenten verkreeg, deelde Al-Jazeera niet mee.

De Britse krant The Guardian, die de documenten kreeg doorgespeeld van Al-Jazeera en de authenticiteit ervan natrok, spreekt van het grootste lek in de geschiedenis van het conflict in het Midden-Oosten.

Concessies waartoe de Palestijnen naar verluidt bereid waren: – Annexatie door Israël van alle Joodse nederzettingen in en rond Oost-Jeruzalem, met uitzondering van die van Har Homa.

– Bestuur van de Tempelberg in Jeruzalem, een heilige plek voor zowel Joden als moslims, toevertrouwen aan een internationale commissie.

– De terugkeer van Palestijnse vluchtelingen beperken tot 100.000 over een periode van 10 jaar.

Als de informatie klopt, betekent dit dat de Palestijnen achter de schermen tot grotere toegevingen bereid waren dan tot nog toe bekend was. Vele Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een eventuele toekomstige Palestijnse staat.

Reacties

De publicatie van de ‘Palestine Papers’ kan dan ook ernstige schade toebrengen aan de Palestijnse Autoriteit en haar president Mahmoud Abbas, die het al zwaar te verduren hebben van hardliners binnen de Palestijnse samenleving en de Arabische wereld.

In een reactie noemde de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat de documenten “een hoop leugens”. Abbas van zijn kant benadrukte dat hij nooit iets heeft achtergehouden voor de Arabische leiders.

Hamas, dat baas is in de Gazastrook, reageert woedend. Volgens woordvoerder Abu Zuhri tonen de documenten de betrokkenheid van de Palestijnse Autoriteit bij “pogingen om de Palestijnse zaak te liquideren, en bij de strijd tegen het verzet op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Yanki Galanti, een woordvoerder van de voormalige Israëlische premier Ehud Olmert, zei maandag enkel dat Olmert en Abbas in 2008 dicht bij een akkoord stonden over de nederzettingen, Jeruzalem en de vluchtelingen. De Verenigde Staten lieten weten niet te kunnen instaan voor de echtheid van de documenten.

Slop

De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zitten al maanden in het slop, omdat Israël weigert om de bouw van nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied stop te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content