Palestijnse strijders, gesteund door rebellengroepen, hebben delen van het Yarmouk-vluchtelingenkamp bij Damascus teruggewonnen, zo bericht een Syrische ngo. Het kamp, dat door het regime van president Bashar al-Assad gedurende meer dan een jaar bezet werd, was eerder bestormd geweest door jihadisten van Islamitische Staat (IS). Die waren er zo in geslaagd de controle te verwerven over het grootste deel van het kamp, dat ooit zo'n 150.000 Palestijnse vluchtelingen en Syriërs huisde.

Voor het eerst Damascus bereikt

De terreurbeweging, die vooral controle verworven heeft in het noorden van Syrië, was voor het eerst tot in Damascus - Assads bolwerk - gedrongen door het kamp dat nog zo'n 18.000 inwoners telt, aan te vallen. Ze zouden daarbij de hulp gekregen hebben van overgelopen rebellen van het al-Nusra-front.

'De gewapende groepen hebben een tegenoffensief gelanceerd en zijn erin geslaagd alle door IS veroverde gebieden terug in te nemen', meent de ngo. Maar volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, controleren IS-militanten - hoewel voornamelijk teruggedrongen - nog 'bepaalde delen' van Yarmouk.

Gesteund door andere rebellen

Rebellengroepen van buitenaf waren naar het kamp getrokken om de Palestijnen te helpen in hun strijd. Anouar Abdel Hadi, een vertegenwoordiger van de PLO in Damascus, heeft bevestigd dat de jihadisten teruggeduwd werden naar de buitenste regionen van het kamp door Palestijnse groepen zoals Aknaf Beit al-Maqdess, een beweging gelinkt aan de militanten van Hamas.

Volgens Hadi werden zes mensen gedood en raakten zeventien anderen gewond bij de gevechten. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrisch Observatorium spreekt over drie doden.

IS bestrijdt iedereen

In februari 2014 hadden Syrische rebellengroepen zich uit het vluchtelingenkamp teruggetrokken na een akkoord met Palestijnse gewapende anti-regime-milities. Sindsdien bezette het Syrische leger van Assad Yarmouk en verkeerden de inwoners in hongersnood en kampten ze met water- en medicatietekorten

De opmars van IS in het Syrische conflict heeft de zaak bemoeilijkt, want hoewel de extremistische soennieten van de terreurbeweging het regime van Assad als de vijand beschouwen, worden andere rebellengroepen in de regio met dezelfde visie eveneens aangevallen in de drang naar territoriale hegemonie van IS. (Belga/WB)

Palestijnse strijders, gesteund door rebellengroepen, hebben delen van het Yarmouk-vluchtelingenkamp bij Damascus teruggewonnen, zo bericht een Syrische ngo. Het kamp, dat door het regime van president Bashar al-Assad gedurende meer dan een jaar bezet werd, was eerder bestormd geweest door jihadisten van Islamitische Staat (IS). Die waren er zo in geslaagd de controle te verwerven over het grootste deel van het kamp, dat ooit zo'n 150.000 Palestijnse vluchtelingen en Syriërs huisde.De terreurbeweging, die vooral controle verworven heeft in het noorden van Syrië, was voor het eerst tot in Damascus - Assads bolwerk - gedrongen door het kamp dat nog zo'n 18.000 inwoners telt, aan te vallen. Ze zouden daarbij de hulp gekregen hebben van overgelopen rebellen van het al-Nusra-front.'De gewapende groepen hebben een tegenoffensief gelanceerd en zijn erin geslaagd alle door IS veroverde gebieden terug in te nemen', meent de ngo. Maar volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, controleren IS-militanten - hoewel voornamelijk teruggedrongen - nog 'bepaalde delen' van Yarmouk.Rebellengroepen van buitenaf waren naar het kamp getrokken om de Palestijnen te helpen in hun strijd. Anouar Abdel Hadi, een vertegenwoordiger van de PLO in Damascus, heeft bevestigd dat de jihadisten teruggeduwd werden naar de buitenste regionen van het kamp door Palestijnse groepen zoals Aknaf Beit al-Maqdess, een beweging gelinkt aan de militanten van Hamas.Volgens Hadi werden zes mensen gedood en raakten zeventien anderen gewond bij de gevechten. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrisch Observatorium spreekt over drie doden.In februari 2014 hadden Syrische rebellengroepen zich uit het vluchtelingenkamp teruggetrokken na een akkoord met Palestijnse gewapende anti-regime-milities. Sindsdien bezette het Syrische leger van Assad Yarmouk en verkeerden de inwoners in hongersnood en kampten ze met water- en medicatietekortenDe opmars van IS in het Syrische conflict heeft de zaak bemoeilijkt, want hoewel de extremistische soennieten van de terreurbeweging het regime van Assad als de vijand beschouwen, worden andere rebellengroepen in de regio met dezelfde visie eveneens aangevallen in de drang naar territoriale hegemonie van IS. (Belga/WB)