Palestijn neergeschoten bij arrestatie door Israëlische troepen

Israelische veiligheidstroepen bewaken de oude stad van Jeruzalem © Belga

In Nabi Salah, een dorpje in de bezette gebieden van de Westelijke Jordaanoever, is vanochtend een Palestijn doodgeschoten nadat hij geprobeerd had het vuur te openenen op Israëlische soldaten en politieagenten die hem wilden komen arresteren. Dat zegt een Israëlische bron.

‘De (Israëlische) troepen boden het hoofd aan de verdachte, die probeerde om het vuur te openen op hen’, zegt het Israëlische leger in een persbericht. ‘Vanwege die onmiddellijk dreiging schoten de troepen op hun belager, waardoor die omkwam.’

De Palestijn, geïdentificeerd door de politie als Amar Halil (34), wordt ervan verdacht dat hij zaterdag Israëli’s beschoot in twee afzonderlijke incidenten. Een andere Palestijn, die daar ook van wordt verdacht, raakt lichtgewond bij zijn arrestatie, zegt het Israëlisch leger.

Toenemend aantal incidenten

Vrijdag schoten drie Israëlische Arabieren twee Israëlische politieagenten dood in de Oude Stad van Jeruzalem. Na een achtervolging werden ze vervolgens zelf neergeschoten op de Tempelberg. Het gaat om een van de ergste incidenten op die plaats, die centraal staat in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Sinds oktober 2015 vallen Israël en de Palestijnse gebieden weer ten prooi aan geweld. Daarbij kwamen 281 Palestijnen om, 44 Israëli’s, 2 Amerikanen, 2 Jordaniërs, 1 Eritreeër, 1 Soedanees en 1 Brit. De meerderheid van de omgekomen Palestijnen zijn geweldplegers of mogelijke geweldplegers, dikwijls jongeren, die alleen handelen en gewapend zijn met messen.

Partner Content