Pakistan gaat trouwe bondgenoot Saoedi-Arabië niet ondersteunen in het conflict in Jemen. Het parlement keurde na een debat van vijf dagen in de hoofdstad Islamabad een resolutie in die zin goed.

'Pakistan moet in het conflict neutraal blijven', luidt het in de resolutie. Het land staat echter aan de zijde van Saoedi-Arabië, mocht de territoriale integriteit van dat koninkrijk bedreigd worden.

Unaniem

De resolutie werd unaniem, dus over de partijen heen, aangenomen. Het is dan ook waarschijnlijk dat de Pakistaanse regering de resolutie volgt.

Een alliantie van soennitische Arabische staten onder leiding van Saoedi-Arabië voert in Jemen luchtaanvallen uit op de sjiitische Hawthi-milities. Die hebben de controle verworven over de hoofdstad Sanaa en grote delen van het land.

Trouwe bondgenoot

De Pakistaanse minister van Defensie Khawaja Asif had tijdens het debat in het parlement gezegd dat Riyad Islamabad om soldaten, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen gevraagd had. Maar volgens mediaberichten had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif tijdens een bezoek de voorbije week er bij Pakistaanse politieke en militaire leiders op aangedrongen om geen troepen te sturen.

Pakistan is een trouwe bondgenoot van Saoedi-Arabië, maar onderhoudt ook goede relaties met Iran.

VN vraagt 'onmiddellijke humanitaire pauze'

Reuters
© Reuters

De Verenigde Naties (VN) hebben een 'onmiddellijke humanitaire pauze' van dagelijks zeker enkele uren in Jemen gevraagd. Zo kan hulp het land worden binnengebracht. Volgens de coördinator Humanitaire Zaken van de VN in Jemen wordt de situatie er met het uur erger.

'Wij hebben minstens enkele uren per dag nodig', aldus Johannes Van Der Klaauw tijdens een persconferentie in het Zwitserse Genève. Op die manier kunnen humanitaire werkers hulp gemakkelijker het land binnenkrijgen. De noden van de Jeminitische bevolking zijn hoog: voeding, geneesmiddelen, drinkbaar water, maar ook brandstof en ziekenwagens. Volgens de coördinator is de situatie in de zuidelijke havenstad Aden zelfs 'catastrofaal.'

Escalatie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vielen er bijna 650 doden en meer dan 2.000 gewonden sinds de recente escalatie van het conflict in Jemen. Maar de VN zegt dat die cijfers ongetwijfeld een stuk hoger liggen: veel lijken komen niet in de ziekenhuizen terecht, maar worden rechtstreeks begraven.

Twee vliegtuigen met 32 ton medische hulp zijn intussen in de hoofdstad Sanaa geland. (Belga/AVE)

Pakistan gaat trouwe bondgenoot Saoedi-Arabië niet ondersteunen in het conflict in Jemen. Het parlement keurde na een debat van vijf dagen in de hoofdstad Islamabad een resolutie in die zin goed. 'Pakistan moet in het conflict neutraal blijven', luidt het in de resolutie. Het land staat echter aan de zijde van Saoedi-Arabië, mocht de territoriale integriteit van dat koninkrijk bedreigd worden.De resolutie werd unaniem, dus over de partijen heen, aangenomen. Het is dan ook waarschijnlijk dat de Pakistaanse regering de resolutie volgt.Een alliantie van soennitische Arabische staten onder leiding van Saoedi-Arabië voert in Jemen luchtaanvallen uit op de sjiitische Hawthi-milities. Die hebben de controle verworven over de hoofdstad Sanaa en grote delen van het land.De Pakistaanse minister van Defensie Khawaja Asif had tijdens het debat in het parlement gezegd dat Riyad Islamabad om soldaten, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen gevraagd had. Maar volgens mediaberichten had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif tijdens een bezoek de voorbije week er bij Pakistaanse politieke en militaire leiders op aangedrongen om geen troepen te sturen.Pakistan is een trouwe bondgenoot van Saoedi-Arabië, maar onderhoudt ook goede relaties met Iran.De Verenigde Naties (VN) hebben een 'onmiddellijke humanitaire pauze' van dagelijks zeker enkele uren in Jemen gevraagd. Zo kan hulp het land worden binnengebracht. Volgens de coördinator Humanitaire Zaken van de VN in Jemen wordt de situatie er met het uur erger.'Wij hebben minstens enkele uren per dag nodig', aldus Johannes Van Der Klaauw tijdens een persconferentie in het Zwitserse Genève. Op die manier kunnen humanitaire werkers hulp gemakkelijker het land binnenkrijgen. De noden van de Jeminitische bevolking zijn hoog: voeding, geneesmiddelen, drinkbaar water, maar ook brandstof en ziekenwagens. Volgens de coördinator is de situatie in de zuidelijke havenstad Aden zelfs 'catastrofaal.'Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vielen er bijna 650 doden en meer dan 2.000 gewonden sinds de recente escalatie van het conflict in Jemen. Maar de VN zegt dat die cijfers ongetwijfeld een stuk hoger liggen: veel lijken komen niet in de ziekenhuizen terecht, maar worden rechtstreeks begraven.Twee vliegtuigen met 32 ton medische hulp zijn intussen in de hoofdstad Sanaa geland. (Belga/AVE)