Zes militanten werden reeds opgehangen sinds het bloedbad in de noordwestelijke stad Peshawar. Daarbij werden 149 mensen, waaronder 135 kinderen gedood. De aanslag - de dodelijkste in de geschiedenis van het land - werd door de Pakistaanse taliban opgeëist.

'Versnelde processen'

In een reactie op de toenemende publieke onvrede over de slachtpartij, besloot de eerste minister Nawaz Sharif de zesjarige opschorting van de doodstraf weer op te heffen voor terreurzaken. De premier zou de procureur-generaal hebben opgedragen alle huidige zaken waarbij de doodstraf gevraagd werd, 'actief te vervolgen'.

'Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de processen van 500 veroordeelden, die niet langer in beroep kunnen gaan, beëindigd. Hun vraag naar gratie werd afgewezen door de president en hun executies zullen de komende weken plaatsvinden', zo meldde een anonieme overheidsmedewerker aan persagentschap Agence France-Presse. Een andere medewerker bevestigde het bericht.

'De eerste minister heeft richtlijnen gegeven voor geschikte maatregelen voor de snellere behandeling van hangende aan terrorisme gerelateerde processen', getuigde een woordvoerder van de regering tegenover het persagentschap.

De zes militanten die ondertussen werden terechtgesteld, staan los van de zaak in Peshawar. Vijf onder hen waren betrokken bij een mislukte moordpoging op de toenmalige legerleider Pervez Musharraf in 2003, een zesde militant was betrokken bij een aanslag op het militaire hoofdkwartier in 2009.

'Lafhartige reactie'

De taliban menen het bloedbad in Peshawar te hebben aangericht als wraak op de militaire campagne die in de stammengebieden tegen hen gehouden wordt. Zes verdachten, onder wie een vrouw, werden in verband met de aanslag opgepakt.

Politie, troepen en paramilitairen worden over het hele land en verspreid over de verschillende luchthavens en gevangenissen ingezet, terwijl de executies plaatsvinden en troepen de operaties tegen de taliban in het noordwesten van het land opdrijven.

Het opnieuw toelaten van executies wordt veroordeeld door mensenrechtenbewegingen. Ook de Verenigde Naties (VN) vragen om de beslissing te herzien. Human Rights Watch (HRW) noemde de executies 'een lafhartige gepolitiseerde reactie op de Peshawar-moorden' en eiste dat er geen meer zouden volgen.

In 2008 had Pakistan de uitvoering van de doodstraf opgeschort, maar dood door ophanging bleef wel in de wetboeken staan en rechters spraken de afgelopen zes jaar ook nog de doodstraf uit. Op die manier werd na de opschorting en voor de Peshawar-tragedie 'slechts' een iemand geëxecuteerd: een soldaat werd in november 2012 opgehangen.

Zes militanten werden reeds opgehangen sinds het bloedbad in de noordwestelijke stad Peshawar. Daarbij werden 149 mensen, waaronder 135 kinderen gedood. De aanslag - de dodelijkste in de geschiedenis van het land - werd door de Pakistaanse taliban opgeëist.In een reactie op de toenemende publieke onvrede over de slachtpartij, besloot de eerste minister Nawaz Sharif de zesjarige opschorting van de doodstraf weer op te heffen voor terreurzaken. De premier zou de procureur-generaal hebben opgedragen alle huidige zaken waarbij de doodstraf gevraagd werd, 'actief te vervolgen'.'Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de processen van 500 veroordeelden, die niet langer in beroep kunnen gaan, beëindigd. Hun vraag naar gratie werd afgewezen door de president en hun executies zullen de komende weken plaatsvinden', zo meldde een anonieme overheidsmedewerker aan persagentschap Agence France-Presse. Een andere medewerker bevestigde het bericht.'De eerste minister heeft richtlijnen gegeven voor geschikte maatregelen voor de snellere behandeling van hangende aan terrorisme gerelateerde processen', getuigde een woordvoerder van de regering tegenover het persagentschap.De zes militanten die ondertussen werden terechtgesteld, staan los van de zaak in Peshawar. Vijf onder hen waren betrokken bij een mislukte moordpoging op de toenmalige legerleider Pervez Musharraf in 2003, een zesde militant was betrokken bij een aanslag op het militaire hoofdkwartier in 2009.De taliban menen het bloedbad in Peshawar te hebben aangericht als wraak op de militaire campagne die in de stammengebieden tegen hen gehouden wordt. Zes verdachten, onder wie een vrouw, werden in verband met de aanslag opgepakt.Politie, troepen en paramilitairen worden over het hele land en verspreid over de verschillende luchthavens en gevangenissen ingezet, terwijl de executies plaatsvinden en troepen de operaties tegen de taliban in het noordwesten van het land opdrijven.Het opnieuw toelaten van executies wordt veroordeeld door mensenrechtenbewegingen. Ook de Verenigde Naties (VN) vragen om de beslissing te herzien. Human Rights Watch (HRW) noemde de executies 'een lafhartige gepolitiseerde reactie op de Peshawar-moorden' en eiste dat er geen meer zouden volgen.In 2008 had Pakistan de uitvoering van de doodstraf opgeschort, maar dood door ophanging bleef wel in de wetboeken staan en rechters spraken de afgelopen zes jaar ook nog de doodstraf uit. Op die manier werd na de opschorting en voor de Peshawar-tragedie 'slechts' een iemand geëxecuteerd: een soldaat werd in november 2012 opgehangen.