Meer dan 1000 doden door overstromingen in Pakistan, België stuurt noodhulp

Sukkur, in het zuiden van Pakistan (25 augustus 2022) © Belga Image

De dodentol van de overstromingen in Pakistan als gevolg van de moessonregen is opgelopen tot minstens 1061. Het land smeekt om meer internationale hulp. België stuurt 300 tenten.

Pakistan wordt sinds enkele weken zwaar getroffen door overstromingen, vooral in de provincies Balohistan in het westen en Sindh in het zuiden. De overstromingen zijn het gevolg van uitzonderlijke regenval in de regio. Het gaat om de ergste moessonregens in 30 jaar.

Dodentol boven 1000

De dodentol is intussen opgelopen naar minstens 1061 slachtoffers. Dat blijkt uit de meest recente balans van de nationale rampenbestrijdingsdienst NDMA. Afgelopen weekend werden opnieuw meer dan 140 doden geteld.

Daarnaast proberen de autoriteiten nog altijd afgelegen dorpen in de bergachtige regio’s in het noorden van het land te bereiken. De dodentol kan dus nog oplopen.

Meer dan 33 miljoen mensen zijn getroffen. Zowat een half miljoen mensen verblijven in opvangkampen.

Noodhulp voor Pakistan

De Pakistaanse regering riep eerder al de noodtoestand uit en smeekt intussen om meer internationale hulp. Onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten hebben al financiële steun beloofd, meldt de Britse openbare nieuwszender BBC World.

België gaat 300 tenten schenken voor noodhulp aan Pakistan. Die kunnen in totaal 1800 mensen huisvesten. De noodhulp gaat via het snelle responsteam B-FAST, laat de FOD Buitenlandse Zaken maandag weten in een mededeling.

Intussen zou het Internationaal Monetair Fonds maandag in Washington bijeenkomen om een steunpakket van 6 miljard dollar goed te keuren. Maar Pakistan zal meer nodig hebben om de infrastructuur weer op te bouwen.

Premier Shehbaz Sharif heeft de impact van de overstromingen in Pakistan al vergeleken met de zware overstromingen van 2010. Toen kwamen meer dan 2000 mensen om het leven.

‘Gevolgen van klimaatverandering’

Sharif bracht maandag een bezoek aan de zwaar getroffen regio’s in het noorden van het land. ‘De overstromingen zijn als een oceaan, er is overal water’, zei hij. De Indus, de belangrijkste rivier van het land, dreigt buiten zijn oevers te treden.

Minister van Klimaatverandering Sherry Rehman sprak enkele dagen geleden nog over de ‘monstermoesson van het decennium’. ‘De gevolgen van de klimaatverandering staan voor onze deur’, voegde ze toe.

Pakistaanse functionarissen schrijven het verwoestende weer toe aan de klimaatverandering en zeggen dat Pakistan lijdt onder de gevolgen van onverantwoordelijke milieupraktijken elders in de wereld.

Partner Content