De officiële cijfers worden voortdurend bijgesteld en tegengesproken. De Pakistaanse tv-zender GEO heeft het over 57 doden, maar de BBC houdt het bij minstens 48 doden en 100 gewonden.

De BBC meldt dat de gewapende mannen zich rond 23u30 plaatselijke tijd al schietend een weg naar binnen baanden. Ze drongen het opleidingscentrum binnen via de hoofdingang en stootten meteen door naar de slaapzalen. Na die oorspronkelijke schietpartij werden 25 gewonden afgevoerd, daarbij ook kadetten. Een politieagent overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Legerbronnen stellen dat de drie mannen 250 kadetten wisten te gijzelen. In het centrum zouden tot 700 kadetten overnachten.

Volgens generaal Sher Afgan, die de legeroperatie leidde, waren de drie aanvallers elk voorzien van een bomvest.

Gedurende enkele uren waren schoten te horen. Het leger schakelde ook helikopters in.

Details zijn niet vrijgegeven maar in confrontatie met het leger brachten twee van de aanvallers uiteindelijk zichzelf tot ontploffing. De derde werd door soldaten doodgeschoten vooral hij zijn ontstekingsmechanisme kon activeren. De meeste slachtoffers vielen volgens de generaal bij de twee explosies. Bij de slachtoffers zijn zowel politiekadetten als instructeurs en bewakers.

Volgens de generaal, geciteerd in de Pakistaanse krant Dawn, stonden de drie "in communicatie met Afghanistan". De aanslag is nog niet opgeëist, maar de generaal wijst Lashker-e-Jhangvi aan als verantwoordelijk.

Het leger heeft er vier uur over gedaan om het opleidingscentrum onder controle te krijgen, maar de operatie is voltooid, aldus de generaal.

'We waren gewaarschuwd'

Quetta ligt in de woelige provincie Baluchistan, met tribale zones waar het leger niet welkom is en met zowel een separatische beweging als een grote aanwezigheid van Taliban en aanverwante milities. In de stad zelf zijn de afgelopen jaren talloze kidnappingen en aanslagen geweest.

Archiefbeeld van een wake na een aanslag tegen een ziekenhuis in Quetta in augustus, REUTERS
Archiefbeeld van een wake na een aanslag tegen een ziekenhuis in Quetta in augustus © REUTERS

Nawab Sanaullah Zehri, de premier van de provincie Baluchistan, verklaarde aan de zender Geo dat "we drie-vier dagen geleden van de inlichtingendienst rapporten kregen dat terroristen zelfmoordaanslagen planden in Quetta. De beveiliging in de stad was groot en misschien daarom dat ze de politie-academie aan de rand van de stad uitgekozen hebben".

In augustus van dit jaar kwamen in Quetta 88 mensen om het leven bij een aanslag die zowel een ziekenhuis als advocaten viseerde.

(RR)

De officiële cijfers worden voortdurend bijgesteld en tegengesproken. De Pakistaanse tv-zender GEO heeft het over 57 doden, maar de BBC houdt het bij minstens 48 doden en 100 gewonden. De BBC meldt dat de gewapende mannen zich rond 23u30 plaatselijke tijd al schietend een weg naar binnen baanden. Ze drongen het opleidingscentrum binnen via de hoofdingang en stootten meteen door naar de slaapzalen. Na die oorspronkelijke schietpartij werden 25 gewonden afgevoerd, daarbij ook kadetten. Een politieagent overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Legerbronnen stellen dat de drie mannen 250 kadetten wisten te gijzelen. In het centrum zouden tot 700 kadetten overnachten.Volgens generaal Sher Afgan, die de legeroperatie leidde, waren de drie aanvallers elk voorzien van een bomvest. Gedurende enkele uren waren schoten te horen. Het leger schakelde ook helikopters in.Details zijn niet vrijgegeven maar in confrontatie met het leger brachten twee van de aanvallers uiteindelijk zichzelf tot ontploffing. De derde werd door soldaten doodgeschoten vooral hij zijn ontstekingsmechanisme kon activeren. De meeste slachtoffers vielen volgens de generaal bij de twee explosies. Bij de slachtoffers zijn zowel politiekadetten als instructeurs en bewakers.Volgens de generaal, geciteerd in de Pakistaanse krant Dawn, stonden de drie "in communicatie met Afghanistan". De aanslag is nog niet opgeëist, maar de generaal wijst Lashker-e-Jhangvi aan als verantwoordelijk.Het leger heeft er vier uur over gedaan om het opleidingscentrum onder controle te krijgen, maar de operatie is voltooid, aldus de generaal.Quetta ligt in de woelige provincie Baluchistan, met tribale zones waar het leger niet welkom is en met zowel een separatische beweging als een grote aanwezigheid van Taliban en aanverwante milities. In de stad zelf zijn de afgelopen jaren talloze kidnappingen en aanslagen geweest.Nawab Sanaullah Zehri, de premier van de provincie Baluchistan, verklaarde aan de zender Geo dat "we drie-vier dagen geleden van de inlichtingendienst rapporten kregen dat terroristen zelfmoordaanslagen planden in Quetta. De beveiliging in de stad was groot en misschien daarom dat ze de politie-academie aan de rand van de stad uitgekozen hebben". In augustus van dit jaar kwamen in Quetta 88 mensen om het leven bij een aanslag die zowel een ziekenhuis als advocaten viseerde.(RR)