Pakistan bekrachtigt ‘oorlog tegen terreur’ aan de zijde van de VS

Rex Tillerson en Shahid Khan Abbasi schudden de hand in Islamabad © Belga Image

De betrekkingen tussen de VS en Pakistan stonden de laatste tijd onder druk.

De Pakistaanse regering heeft haar toezegging bekrachtigd om het islamitisch terrorisme te bestrijden aan de zijde van de VS. ‘We zijn betrokken bij de oorlog tegen terreur en hebben ook resultaten geboekt’, zei premier Shahid Khaqan Abbasi bij een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in Islamabad.

De betrekkingen tussen de VS en Pakistan stonden de laatste tijd onder druk. De Amerikaanse president Donald Trump had het land er immers van beschuldigd de taliban onderdak en steun te bieden.

Tillerson noemde Pakistan een belangrijke bondgenoot voor gemeenschappelijke doelen. Naast vrede en veiligheid voor de regio maakte hij ook gewag van de economische relaties tussen beide landen.

Zijn woorden in Pakistan kregen daarmee een andere ondertoon dan degene die hij in de Afghaanse hoofdstad Kaboel had gekozen. Daar zei hij dat de VS Pakistan verwijten terroristen een veilig onderkomen in de tribale gebieden van het land te bieden.

Een Pakistaanse politicus had de bereidheid van het land om de VS tegemoet te komen eerder tegenover het Duitse persbureau dpa afgezwakt. ‘We zullen moeten afwegen hoever we in die samenwerking kunnen gaan’, zei de man, die anoniem wilde blijven. Langs Pakistaanse kant zal ook geprobeerd worden om de VS te overtuigen een verdere aanloop voor gesprekken met de taliban te beginnen, zei hij.

Partner Content