Pakistaanse taliban willen vrede

Maulana Sami ul-Haq wordt ook wel de 'vader van de taliban' genoemd. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Pakistaanse regering wil vredesgesprekken starten met de taliban. Onderhandelaars geselecteerd door de regering en de extremistische groepering Tehreek-e-Taliban (TTP) zullen de dialoog aangaan in de hoofdstad Islamabad.

De taliban kozen Maulana Sami ul-Haq als een van hun onderhandelaars. Ul-Haq wordt ook wel de ‘vader van de taliban’ genoemd. Ook Prof Ibrahim Khan, een leider van de religieuze partij, zit voor de taliban aan de onderhandelingstafel.

“We verwachten een staakt-het-vuren van zowel de regering als de taliban. Dat is noodzakelijk voor het vredesproces”, aldus ul-Haq op de nieuwssite van BBC. Hij zou er nog aan hebben toegevoegd dat de TTP nog geen eisen heeft gesteld voor de gesprekken. Toch melden BBC-correspondenten dat de groepering herhaaldelijk gevraagd heeft om de sharia in te voeren voor het hele land. De taliban voerde de sharia eerder al in bezette gebieden in, wat leidde tot gewelddadige confrontaties met het Pakistaanse leger.

Hopen op vrede

“De afgelopen tien tot twaalf jaar werd de vrede in het land ernstig verstoord. We leven in een oorlogssituatie en we hebben ondertussen al 50.000 mensen verloren. We hopen op vrede en proberen dan ook een akkoord te bereiken”, zegt Khan op BBC.

Onderhandelaars van de regeringszijde stellen zich vragen bij de talibandelegatie die niet de hele groepering zou vertegenwoordigen. De taliban plaatsten politici aan de onderhandelingstafel. De talibanonderhandelaars zouden buiten de partij staan en geloven in een vreedzame strijd voor een islamitische regering. Maar het is onduidelijk of ze alle militanten kunnen representeren.

De militanten van de TTP voeren sinds 2007 een gewelddadig verzet in het land. Ze houden zich vooral schuil in de Pakistaanse Federaal Bestuurde Stamgebieden in het noordwesten van het land, bij de grens met Afghanistan.

Ondanks een nieuwe reeks aanvallen, kondigde de Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif toch aan dat de vredesonderhandelingen doorgaan. In januari lieten meer dan 100 burgers, waaronder vele soldaten, het leven in aanslagen van de taliban in het land.

Meer macht

Velen hadden een reactie op die agressie verwacht met een militair offensief tegen de TTP. Sharifs bevestiging van de vredesgesprekken kwam dan ook als een verrassing voor vele Pakistanen. Recent zei hij nog dat het terrorisme moest worden aangepakt en verslagen of dat nu met onderhandelingen gebeurde of met geweld.

De eerste minister staat sinds zijn verkiezing in mei 2013 onder hoge druk om het geweld te stoppen. De banden tussen Pakistan en de VS zijn zwak: Pakistan wil dat de VS de aanvallen met drones op het grondgebied stopt. Die aanvallen hebben geleid tot een groot anti-Amerikaans gevoel bij de bevolking. Maar de Verenigde Staten zien geen heil in nauwere banden tussen de Pakistaanse regering en de taliban. Ook sommige Pakistanen vrezen dat de gesprekken de militanten van de TTP enkel meer macht zullen geven. Sharif zou met de huidige onderhandelingen een vreedzame oplossing nog een laatste kans willen geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content