Pakistaanse soldaat doodgeschoten aan grens met India

Drie politici van Indiaas Kasjmir worden vastgehouden in India © belga

Bij een vuurgevecht aan de demarcatielijn tussen Indiaas en Pakistaans Kasjmir hebben Indiase troepen vrijdag een Pakistaanse soldaat doodgeschoten. Dat meldt het Pakistaanse leger. Daarmee komt het aantal doden in de fel betwiste regio de afgelopen 24 uur op zes.

Het Indiase deel van de regio, die voluit Jammu en Kasjmir heet, verloor op 5 augustus zijn autonomie. De regering van de Indiase nationalistische premier Narendra Modi schrapte toen artikel 370 van de grondwet, dat een speciaal statuut aan Kasjmir toekende. Er werd ook een avondklok ingesteld en de communicatiemiddelen werden geblokkeerd. Met die laatste maatregel wilden de Indiase autoriteiten een eventuele opstand van de lokale bevolking vermijden. De beslissing van Modi dreigt de relaties tussen India en Pakistan verder te bemoeilijken, want Islamabad claimt zeggenschap over Kasjmir.

Over de regio vochten India en Pakistan in het verleden al drie oorlogen uit. Voor het eerst sinds de regering-Modi de autonomie van Kasjmir introk, kwam het donderdag aan de demarcatielijn tussen Indiaas en Pakistaans Kasjmir tot geweld tussen militairen van de twee buurlanden. Drie Pakistaanse soldaten en twee burgers kwamen daarbij om het leven. Claims van Pakistan als zouden ook vijf Indiërs het leven gelaten hebben, werden door New Delhi als “fictie” afgedaan. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich normaal gezien vrijdagochtend in New York over de situatie in Kasjmir. De vergadering zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content