Pakistaanse politie keek toe bij steniging vrouw, zegt echtgenoot

Pakistaanse vrouwen protesteren tegen de steniging van Farzana Iqbal. © REUTERS

Waarom deed de politie helemaal niets toen mijn vrouw door haar eigen familie werd gestenigd? Dat vraagt de wanhopige echtgenoot van de vermoorde Farza Iqbal zich af.

Muhammad Iqbal zegt dat de politie toekeek en niets ondernam om zijn vrouw van een gewisse dood te redden. “Ze zagen hoe Farzana Iqbal door familie met stenen werd bekogeld en langzaam stierf”, vertelt hij aan de BBC. “Niemand luisterde”, zei hij, “ook niet toen wij hard om hulp riepen.”

Een van zijn familieleden trok al zijn kleren uit om de aandacht van de politie te trekken, maar ook dat hielp niets, zegt Iqbal.

Zwanger

De vrouw, die drie maanden zwanger was, kwam dinsdag naar de rechtbank in de stad Lahore voor een zaak die haar familie had aangespannen tegen haar echtgenoot. Zij beschuldigden hem van ontvoering van Farza Iqbal.

Buiten werd ze door haar vader en broers opgewacht. De familie was woedend dat de vrouw met haar grote liefde Iqbal was getrouwd en niet met de man die door de familie was aangewezen als echtgenoot.

Haar vader en broers doodden haar uit eerwraak. Zulke moorden komen vaker voor in het islamitische land. Jaarlijks worden honderden vrouwen er het slachtoffer van.

Afschuw

De Verenigde Naties hebben hun afschuw uitgesproken over de steniging en willen dat de Pakistaanse regering iets tegen deze misdaden doet. De premier van dat land, Nawaz Sharif, is het daarmee eens en noemt de daad ‘volstrekt onacceptabel’.

Maar of de Pakistaanse autoriteiten en hij er iets tegen kunnen doen, is allerminst zeker. De zeer conservatieve Pakistaanse samenleving laat zich, zeker op het platteland, leiden door de sharia, de islamitische wetgeving. (Elsevier/Tom Reijner/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content