Oxfam wil dat EU haast maakt met opnemen vluchtelingen

© Belga Image

Hulporganisatie Oxfam en de Griekse raad voor vluchtelingen hebben de Europese Unie (EU) opgeroepen om vaart te maken met het opnemen van vluchtelingen door de individuele landen.

Dat staat in een maandag uitgebracht rapport.

In september vorig jaar heeft de Europese Commissie meerdere voorstellen gedaan over de verdeling van migranten, maar sindsdien is er volgens de hulporganisaties amper iets veranderd. Tussen september en het einde van 2020 zijn ongeveer 2050 mensen verdeeld over tien EU-lidstaten, terwijl een aantal van 5100 was aangekondigd. Ook zijn er nog steeds geen officiële afspraken gemaakt tussen de landen over de verdeling van mensen die recht op asiel hebben binnen de EU, stelt het rapport. Griekenland draait hierdoor op voor de komst van de vluchtelingen, aldus Amnesty.

Het rapport roept de EU tevens op om te zorgen voor fatsoenlijke leefomstandigheden in tentenkampen voor vluchtelingen. Het nieuwe kamp op het Griekse eiland Lesbos, dat werd gebouwd nadat het overbevolkte kamp Moria begin september afbrandde, zou nog steeds niet voldoen aan de minimumeisen.

27.000 asielverzoeken goedgekeurd

In de eerste negen maanden van 2020 werden ongeveer 27.000 asielverzoeken goedgekeurd. Veel vluchtelingen zijn echter in Griekenland gestrand, terwijl het land volgens het rapport de financiële middelen en strategie mist om hen bij te staan bij hun integratie.

EU-lidstaten zijn het al jaren oneens over het asielbeleid. Zuidelijke landen waar grote aantallen vluchtelingen arriveren, eisen dat ook andere landen migranten opnemen.

Partner Content