Oxfam lanceert eerste crowdfunding voor ontwikkelingsproject

Jonge herders in Burkina Faso © Reuters

Om het hoofd te bieden aan goedkope import van Europees melkpoeder, wil Oxfam dankzij een crowdfundingsactie een mini-melkerij opzetten in Burkina Faso.

Met de steun van Belgische boeren en een Oxfam-crowdfundingactie bij het Belgisch publiek gaan boeren in Burkina Faso een mini-melkerij opzetten. Daarmee willen ze het hoofd bieden aan de goedkope import van Europees melkpoeder. Gezocht: 9.528 euro vóór 30 juni. Die boodschap verspreidt Oxfam, de ontwikkelingsorganisatie die ijvert voor eerlijke handel en rechtvaardige handelsregels, naar aanleiding van de Internationale Dag van de Melk op 1 juni. De crowdfunding van een ontwikkelingsproject is overigens een primeur voor België.

Oxfam-Solidariteit steunt al acht jaar de melkboeren in Burkina Faso en doet dat concreet met verbeterde teelttechnieken en beheer van de weiden, maar ook de ontwikkeling van lokale melkproductie en een betere organisatie van de melkboeren.

Warm klimaat

In het stadje Bittou bestaat al 30 jaar een mini-melkerij. Zowat alles gebeurt er nog met de hand. Zolang de machines niet gemoderniseerd worden, kan de melkerij geen grote volumes aan. In een warm klimaat zoals in Burkina Faso, moet je melk bovendien zo snel en hygiënisch mogelijk behandelen. Precies daarom lanceert Oxfam op 1 juni, de Internationale Dag van de Melk, een crowdfundingsactie in België.

De niet-gouvernementele humanitaire organisatie wil 9.528 euro ophalen om machines aan te kopen voor de melkerij in Bittou. Belgen kunnen met bedragen vanaf 5 euro investeren in de mini-melkerij via het platform www.crofun.com (zoekwoord ‘melkerij’) of via www.oxfamsol.be/melkerij. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content