Oxfam: Cholera-epidemie in Jemen de ergste ooit

Een man ligt in bed in een cholera-behandelcentrum in Sanaa, Jemen, op 15 mei 2017. © REUTERS

Ziekenhuizen en infrastructuur in het door burgeroorlog geteisterde Jemen zijn vernield, drinkwater vaak besmet. Cholerabacteriën verspreiden zich tegen hoge snelheid door het land. Volgens Oxfam is het wereldwijd de ergste epidemie ooit.

De cholera-epidemie in Jemen is volgens hulporganisatie Oxfam erger dan elke andere bekende uitbraak van de infectieziekte. Met meer dan 360.000 bevestigde gevallen in nog geen drie maanden tijd raast de ziekte sneller door het land dan in Haïti in 2011, waar er 340.000 gevallen werden geregistreerd. Dat deelde Oxfam vrijdag mee.

“In Jemen zijn in nog geen drie maanden meer mensen met cholera besmet geraakt dan in eender welk ander land in een jaar tijd”, zei het hoofd van het noodhulpprogramma, Nigel Timmins.

Oxfam wijdt de uitbraak van de epidemie aan de destructieve situatie in het straatarme land op het Arabische schiereiland. Sinds 2014 strijden de sjiitische Houthi-rebellen en de soennitische regering tegen elkaar. Een door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie vecht er zonder VN-mandaat aan de zijde van de regering en bombardeert er Houthi-stellingen vanuit de lucht.

Na jarenlange oorlog is de omvang van de cholera-epidemie ook een aanklacht tegen de internationale gemeenschap, aldus Timmins. En volgens Oxfam kan het nog veel erger worden. De komende regentijd kan de crisis nog duidelijk verscherpen en het aantal besmette patiënten tot meer dan 600.000 laten oplopen. Tot dusver zijn bijna 2.000 mensen aan de ziekte gestorven. Cholera veroorzaakt zware diarree en braken en is vooral voor kinderen, bejaarden en zieken levensbedreigend.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte in oktober gewag van de eerste gevallen van cholera. De voorbije maanden verspreidde de ziekte zich razendsnel in bijna alle delen van het land. Vele mensen hebben nauwelijks toegang tot drinkbaar water en sanitaire installaties. De infrastructuur is op vele plaatsen met de grond gelijk gemaakt. Medisch personeel is deels meer dan een jaar niet betaald geweest.

Minder dan de helft van het door de Verenigde Naties geraamde bedrag voor noodhulp is volgens Oxfam door toegezegde financiële middelen van donorlanden ingevuld. De VN heeft onlangs meegedeeld dat van de beloofde gelden slechts een derde ook werkelijk betaald werd – 688 miljoen van de 2,1 miljard dollar.

Partner Content