De dader van de schietpartij in München was een 18-jarige Iraanse Duitser die in München is geboren en opgegroeid. Hij handelde alleen en had geen banden met Islamitische Staat (IS). De politie zegt dat er geen politieke motieven zijn en denkt dat het gaat om een fanaticus die leed aan "een vorm van depressie". Dat heeft de politie van München zaterdag op een persconferentie gezegd.

Bij het doorzoeken van de woning van de dader heeft de politie aanwijzingen gevonden dat de dader geïnteresseerd was in schietparijen. Een afscheidsbrief werd niet aangetroffen. De dader heeft bij zijn schietpartij een illegaal wapen (9 mm-kaliber) gebruikt waarvan het serienummer was weggevijld. Hij zou meer dan 300 kogels bij zich gehad hebben.

Het zou volgens de politie ook kunnen dat de dader een Facebook-account gehackt heeft om op die manier mensen naar het betrokken winkelcentrum te lokken. Dat moet echter nog uitgeklaard en bevestigd worden. Er zijn in München nog steeds 800 politie- en veiligheidsmensen actief. Het winkelcentrum waar de schietpartij vrijdag heeft plaatsgevonden, blijft gesloten.

Wat is er gebeurd?Iets voor 18 uur begon de schietpartij in een McDonald's, op zo'n 5 kilometer van het centrum van München. De schutter mikte volgens een getuige onder meer op kinderen.

Hij liep naar het nabije winkelcentrum, Olympia EinkaufsZentrum, waar hij ook schoten loste.

Vervolgens trok hij naar het dak van een parkeergarage, waar hij over en weer schreeuwde met aanwezigen. "Ik ben een Duitser", riep hij onder meer.

Hij wist te ontsnappen en de politie af te schudden. Het is niet duidelijk hoe.

Hij had intussen 9 dodelijke slachtoffers gemaakt, daarbij kinderen, en 21 gewonden, daarbij ook kinderen. 3 gewonden zijn er ernstig aan toe.

Op basis van getuigenissen en op basis van een verdacht wegsnellende auto met 2 inzittenden werd lange tijd uitgegaan van drie verdachten. Er werd een alarmtoestand uitgevaardigd, waarbij het openbaar vervoer in heel München stilgelegd werd en bewoners werd gevraagd binnen te blijven. Er kwamen volgens de politie ook oproepen binnen van mensen die elders schoten hoorden, onder meer in het centrum van de stad. Dat werd nagetrokken en bleek loos alarm te zijn.

Rond 20u30 vond de politie het levenloze lichaam van de vermoedelijke dader, vergezeld van een rode rugzak die op explosieven werd onderzocht. Het gaat om een 18-jarige Duits-Iraniër, met dubbele nationaliteit, die al enkele jaren in München woonde. Hij was niet bij de politie bekend, en over zijn achtergrond is niets bekend. Hij werd door middel van getuigenissen en videobeelden als de schutter herkend.

De inzittenden van de verdachte auto werden opgespoord en buiten verdenking gesteld.

Volgens politiecommissaris Hubertus Andrä gaat men er nu van uit dat de 18-jarige alleen handelde.

O

(RR)

De dader van de schietpartij in München was een 18-jarige Iraanse Duitser die in München is geboren en opgegroeid. Hij handelde alleen en had geen banden met Islamitische Staat (IS). De politie zegt dat er geen politieke motieven zijn en denkt dat het gaat om een fanaticus die leed aan "een vorm van depressie". Dat heeft de politie van München zaterdag op een persconferentie gezegd. Bij het doorzoeken van de woning van de dader heeft de politie aanwijzingen gevonden dat de dader geïnteresseerd was in schietparijen. Een afscheidsbrief werd niet aangetroffen. De dader heeft bij zijn schietpartij een illegaal wapen (9 mm-kaliber) gebruikt waarvan het serienummer was weggevijld. Hij zou meer dan 300 kogels bij zich gehad hebben. Het zou volgens de politie ook kunnen dat de dader een Facebook-account gehackt heeft om op die manier mensen naar het betrokken winkelcentrum te lokken. Dat moet echter nog uitgeklaard en bevestigd worden. Er zijn in München nog steeds 800 politie- en veiligheidsmensen actief. Het winkelcentrum waar de schietpartij vrijdag heeft plaatsgevonden, blijft gesloten.Wat is er gebeurd?Iets voor 18 uur begon de schietpartij in een McDonald's, op zo'n 5 kilometer van het centrum van München. De schutter mikte volgens een getuige onder meer op kinderen. Hij liep naar het nabije winkelcentrum, Olympia EinkaufsZentrum, waar hij ook schoten loste.Vervolgens trok hij naar het dak van een parkeergarage, waar hij over en weer schreeuwde met aanwezigen. "Ik ben een Duitser", riep hij onder meer. Hij wist te ontsnappen en de politie af te schudden. Het is niet duidelijk hoe.Hij had intussen 9 dodelijke slachtoffers gemaakt, daarbij kinderen, en 21 gewonden, daarbij ook kinderen. 3 gewonden zijn er ernstig aan toe. Op basis van getuigenissen en op basis van een verdacht wegsnellende auto met 2 inzittenden werd lange tijd uitgegaan van drie verdachten. Er werd een alarmtoestand uitgevaardigd, waarbij het openbaar vervoer in heel München stilgelegd werd en bewoners werd gevraagd binnen te blijven. Er kwamen volgens de politie ook oproepen binnen van mensen die elders schoten hoorden, onder meer in het centrum van de stad. Dat werd nagetrokken en bleek loos alarm te zijn.Rond 20u30 vond de politie het levenloze lichaam van de vermoedelijke dader, vergezeld van een rode rugzak die op explosieven werd onderzocht. Het gaat om een 18-jarige Duits-Iraniër, met dubbele nationaliteit, die al enkele jaren in München woonde. Hij was niet bij de politie bekend, en over zijn achtergrond is niets bekend. Hij werd door middel van getuigenissen en videobeelden als de schutter herkend.De inzittenden van de verdachte auto werden opgespoord en buiten verdenking gesteld. Volgens politiecommissaris Hubertus Andrä gaat men er nu van uit dat de 18-jarige alleen handelde.O(RR)