Overzicht: Dodelijke vliegtuigcrashes van afgelopen tien jaar

Neergestort vliegtuig in China. © Reuters

Een overzicht van zware crashes van burgervliegtuigen de afgelopen tien jaar.

Een overzicht van zware crashes van burgervliegtuigen de afgelopen tien jaar.

2015

24 maart: Bij een crash van een Airbus van Germanwings in het zuiden van Frankrijk vallen 150 doden.

2014

8 maart: Een Boeing van Malaysia Airlines, op weg van Kuala Lumpur naar Peking, verdwijnt van de radar boven de Golf van Thailand. Het toestel is nog altijd niet teruggevonden. Aan boord zijn 227 passagiers en 12 bemanningsleden.

17 juli: Boven Oost-Oekraïne crasht een Boeing van Malaysia Airlines. Alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden komen om. Alles wijst erop dat het vliegtuig werd neergeschoten.

Neergestorte Boeing in Oekraïne
Neergestorte Boeing in Oekraïne © Reuters

24 juli: Boven de woestijn in Noord-Mali crasht een door Air Algérie gecharterde McDonnell Douglas van Swiftair. Geen van de 110 passagiers of 6 crewleden overleeft de ramp.

28 december: Een Airbus van Indonesia AirAsia crasht voor de kust van Borneo. Alle 162 passagiers en bemanningsleden komen om.

2013

17 november: Een Boeing die een doorstart maakte na een poging om te landen op de luchthaven van Kazan (Rusland), crasht. Daarbij vallen 50 doden, allen in het vliegtuig.

2012

20 april: Nabij de luchtmachtbasis van Chaklala in Pakistan crasht een Boeing van Bhoja Air in slechte weersomstandigheden. Bij dat ongeval sterven alle 127 mensen aan boord van het vliegtuig.

3 juni: Een McDonnell Douglas van Dana Air, met aan boord 147 passagiers en 6 crewleden, crasht in een buitenwijk van Lagos tijdens het landen. In het vliegtuig komt iedereen om, en op de grond sterven nog eens 10 mensen.

2011

9 januari: Aan boord van een Boeing van Iran Air komen 77 van de 105 mensen om op het moment dat het vliegtuig een doorstart wil maken, na een mislukte landing op het Iraanse Urmia.

8 juli: Een Boeing van Hewa Bora Airways crasht bij de landing op de luchthaven van Bangoka (Congo). 74 van de 118 mensen aan boord komen om.

2010

Overzicht: Dodelijke vliegtuigcrashes van afgelopen tien jaar
© BELGA

25 januari: Kort na het opstijgen vanop de luchthaven van Beiroet crasht een Boeing van Ethiopian Airlines in de Middellandse Zee. Iedereen aan boord, 90 mensen, komt om.

12 mei: Een Nederlands kind is de enige overlevende van de crash van een Airbus van Afriqiyah Airways op de luchthaven van Tripoli. 103 mensen komen wel om.

22 mei: Een Boeing van Air India Express schiet na de landing van de landingsbaan in Mangalore. Daarbij overlijden 158 mensen.

28 juli: Door slecht weer crasht een Airbus van Airblue ten noordoosten van Islamabad: 152 mensen komen om.

4 november: Een ATR van Aero Caribbean crasht op Cuba. De 68 mensen aan boord komen om.

2009

12 februari: Een Bombardier van Colgan Air crasht op een huis in de Amerikaanse staat New York. In het vliegtuig komen 49 mensen om, en ook op de grond valt een dodelijk slachtoffer.

1 juni: Een Airbus van Air France, op weg van Rio de Janeiro naar Parijs, crasht in de Atlantische Oceaan. Alle 228 mensen aan boord komen om. Pas dagen later worden de lichamen en brokstukken van het toestel gevonden. Pas in 2011 wordt het toestel zelf gevonden.

30 juni: Een Airbus van Yemenia met aan boord 153 mensen crasht in de Indische Oceaan. Enkel een 12-jarige overleeft het ongeval.

15 juli: Ruim een kwartier na het opstijgen vanop Qazvin (Iran) crasht een Tupolev van Caspian Airlines. 153 passagiers en 15 bemanningsleden komen om.

2008

20 augustus: Een McDonnel Douglas van Spanair crasht bij het opstijgen vanop Barajas (Madrid). Aan boord zijn 172 mensen, 154 van hen komen om.

24 augustus: Een Boeing van Iran Aseman Airlines crasht net na het opstijgen vanop de luchthaven van het Kirgizische Bishkek. 68 van de 90 mensen aan boord komen om.

14 september: Bij het landen op de luchthaven van Perm crasht een Boeing van Aeroflot door de fout van een piloot. Geen van de 88 mensen aan boord overleeft de ramp.

2007

1 januari: Voor de kust van het Indonesische eiland Sulawesi komen 102 mensen om bij een crash van een Boeing van Adam Air.

Indonesië, 2007
Indonesië, 2007© Reuters

5 mei: Een Boeing van Kenya Airways crasht boven het Kameroense Douala. Niemand van de 114 mensen aan boord overleeft de ramp.

17 juli: Bij de crash van een Airbus TAM Airlines op de luchthaven van Sao Paula komen aan boord 187 mensen om en op de grond nog eens 12.

16 september: Een McDonnel Douglas van One-Two-GO Airlines met aan boord 130 mensen crasht en vliegt in brand bij een poging om te landen in Phuket. In totaal 90 mensen overleven de ramp niet.

30 november: Een McDonnell Dougles van Atlasjet vliegt in op een berg in de buurt van het Turkse Isparta. Alle 57 mensen aan boord sterven.

2006

3 mei: Een Airbus van Armavia, komt neer in de Zwarte Zee nabij Sotsji. Niemand van de 113 mensen aan boord overleeft de ramp.

9 juli: Op de luchthaven van Irkoetsk vliegt een Airbus van S7 Airlines bij het landen in op een betonnen hindernis. Het vliegtuig vat vuur, en 128 van de 203 mensen aan boord komen om.

22 augustus: In de buurt van Donetsk crasht een Tupolev van Pulkovo Aviation Enterprise. Alle 170 mensen aan boord komen om.

29 september: Boven het Braziliaanse Mato Grosse botsen een Boeing van Gol Transportes Aéros en een klein zakenvliegtuig. Het zakenvliegtuig kan verder vliegen, maar de Boeing crasht en alle 154 mensen aan boord komen om.

29 oktober: In de buurt van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja crasht een Boeing van ADC Airlines. Negen van de 105 passagiers overleven het ongeval.

2005

16 juli: In de buurt van Baney, in Equatoriaal-Guinea, komen alle 60 mensen aan boord van een Antonov om als het toestel crasht op een bergwand.

14 augustus: In de buurt van het Griekse Kalamos crasht een Boeing 737 van Helios Airways. Niemand overleeft de ramp. In totaal waren 115 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord.

Japan
Japan© Reuters

16 augustus: Niemand aan boord van een vlucht van West Caribbean Airways overleeft een ramp in het westen van Venezuela. Het gaat om 152 passagiers en 8 crewleden.

5 september: In het Indonesische Medan crasht een Boeing van Mandala Airlines. Het ongeval eist 108 mensenlevens aan boord van het vliegtuig en nog eens 47 op de grond.

22 oktober: Kort na het opstijgen van de luchthaven van het Nigeriaanse Lagos crasht een Boeing 737 van Bellview Airlines. Iedereen aan boord, 117 mensen, komt om.

10 december: Slechts twee mensen van de 110 aan boord overleven de crash van een McDonnel Douglas van Sosoliso Airlines tijdens het landen op Port Harcourt in Nigeria. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content