Het is het hoofdnieuws in Zuid-Korea, het nationaal persagentschap Yonhap spreekt van een 'historisch vonnis'.

Veroordeeld

De uitspraak maakt een einde aan een omstreden wet uit 1953, die bepaalt dat een buitenechtelijke relatie een misdaad is die bestraft kan worden met maximaal twee jaar gevangenis. Op basis van de wet zijn sinds 1985 bijna 53.000 Zuid-Koreanen veroordeeld, zegt Yonhap.

De wet was eerder al vier keer geëvalueerd en in voege gehouden. In haar oordeel zegt het Grondwettelijk Hof ook dat iedereen die is veroordeeld sinds de laatste herziening in 2008 een vernietiging van het vonnis kan vragen.

Niet moeien

Critici stelden al langer dat de wet gedateerd is en dat de staat zich niet moet moeien met de privélevens van mensen. Voorstanders van de wet vrezen dat de afschaffing zal leiden tot een verdorven seksuele moraal.

Zuid-Korea was een van de drie Aziatische landen waar ontrouw een misdaad was, enkel in Noord-Korea en Taiwan is vreemdgaan nu nog strafbaar.

'Condoomfabriek profiteert'

Het vonnis is kennelijk goed nieuws voor de grootste condoomfabriktant van Zuid-Korea. Direct na de uitspraak schoot de prijs van aandelen van Unidus de lucht in, meldt de NOS.

Het is het hoofdnieuws in Zuid-Korea, het nationaal persagentschap Yonhap spreekt van een 'historisch vonnis'. De uitspraak maakt een einde aan een omstreden wet uit 1953, die bepaalt dat een buitenechtelijke relatie een misdaad is die bestraft kan worden met maximaal twee jaar gevangenis. Op basis van de wet zijn sinds 1985 bijna 53.000 Zuid-Koreanen veroordeeld, zegt Yonhap.De wet was eerder al vier keer geëvalueerd en in voege gehouden. In haar oordeel zegt het Grondwettelijk Hof ook dat iedereen die is veroordeeld sinds de laatste herziening in 2008 een vernietiging van het vonnis kan vragen.Critici stelden al langer dat de wet gedateerd is en dat de staat zich niet moet moeien met de privélevens van mensen. Voorstanders van de wet vrezen dat de afschaffing zal leiden tot een verdorven seksuele moraal.Zuid-Korea was een van de drie Aziatische landen waar ontrouw een misdaad was, enkel in Noord-Korea en Taiwan is vreemdgaan nu nog strafbaar.Het vonnis is kennelijk goed nieuws voor de grootste condoomfabriktant van Zuid-Korea. Direct na de uitspraak schoot de prijs van aandelen van Unidus de lucht in, meldt de NOS.