'Ik ben er vrij zeker van dat er een eindakkoord komt', zei bemiddelaar Enrique Mora na een nieuwe ronde onderhandelingen tussen Iran en Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. 'Ik denk dat we op het juiste spoor zitten en dat we een overeenkomst zullen bereiken.' Er is volgens hem 'een gedeeld begrip van wat er nog nodig is' voor de terugkeer van de VS als ondertekenaar van het akkoord, voor het intrekken van de sancties tegen Iran en het opnieuw naleven door Iran van de afspraken.

Volgens de Russische onderhandelaar denken alle onderhandelaars er zo over. Ze zien allemaal 'goede' of 'aanzienlijke' voortgang, zei Michail Oeljanov. Hij sprak de hoop uit dat de onderhandelingsronde van volgende week het sluitstuk wordt.

Maar het VK, Duitsland en Frankrijk temperen het optimisme ietwat. Welslagen is nog niet verzekerd, menen zij. Er zijn nog enkele heel moeilijke kwesties op te lossen en Iran en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) moeten het toekomstige toezicht op het Iraanse atoomprogramma nog zien te regelen.

In 2015 ondertekenden Iran, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de EU het nucleair akkoord dat als doel had om het Iraanse atoomprogramma aan banden te leggen. Vorig Amerikaans president Donald Trump besliste in mei 2018 echter om zijn land eenzijdig terug te trekken uit de deal en weer sancties op te leggen aan Iran. Zijn opvolger Joe Biden wil weer toetreden tot het akkoord dat er onder president Barack Obama kwam.

'Ik ben er vrij zeker van dat er een eindakkoord komt', zei bemiddelaar Enrique Mora na een nieuwe ronde onderhandelingen tussen Iran en Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. 'Ik denk dat we op het juiste spoor zitten en dat we een overeenkomst zullen bereiken.' Er is volgens hem 'een gedeeld begrip van wat er nog nodig is' voor de terugkeer van de VS als ondertekenaar van het akkoord, voor het intrekken van de sancties tegen Iran en het opnieuw naleven door Iran van de afspraken. Volgens de Russische onderhandelaar denken alle onderhandelaars er zo over. Ze zien allemaal 'goede' of 'aanzienlijke' voortgang, zei Michail Oeljanov. Hij sprak de hoop uit dat de onderhandelingsronde van volgende week het sluitstuk wordt. Maar het VK, Duitsland en Frankrijk temperen het optimisme ietwat. Welslagen is nog niet verzekerd, menen zij. Er zijn nog enkele heel moeilijke kwesties op te lossen en Iran en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) moeten het toekomstige toezicht op het Iraanse atoomprogramma nog zien te regelen. In 2015 ondertekenden Iran, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de EU het nucleair akkoord dat als doel had om het Iraanse atoomprogramma aan banden te leggen. Vorig Amerikaans president Donald Trump besliste in mei 2018 echter om zijn land eenzijdig terug te trekken uit de deal en weer sancties op te leggen aan Iran. Zijn opvolger Joe Biden wil weer toetreden tot het akkoord dat er onder president Barack Obama kwam.