Ouders Trayvon Martin: ‘Ras geen factor? Wat een grap’

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Voor het eerst sinds de vrijspraak van George Zimmerman, de buurtwachter die hun zoon doodschoot in Florida, laten de ouders van de zwarte tiener Trayvon Martin van zich horen.

Tracy Martin en Sybrina Fulton lieten zich samen interviewen door de nieuwszender CNN. Daar zeiden ze dat ze het tijdens het proces tegen Zimmerman moeilijk hadden om te luisteren naar de manier waarop de getuigen hun zoon omschreven. “Dat was niet de Trayvon die wij opgevoed hebben”, zei Martin. “Dat was niet de Trayvon die wij kenden en liefhadden.”

Trayvon Martin, toen 17, werd in februari 2012 doodgeschoten door buurtwachter George Zimmerman in Sanford, Florida. Over hoe dat precies gebeurde, is nog steeds niet alles duidelijk. Vast staat dat Zimmerman tegen het advies van de politie in uit zijn wagen stapte om Trayvon Martin te volgen, waarna de fatale confrontatie ontstond. Martin was ongewapend. Zimmerman had een pistool bij zich.

‘Vreselijk signaal’

Zimmerman claimde voor de rechtbank dat hij handelde uit zelfverdediging. Hij werd vrijgesproken. Dat zorgde de afgelopen dagen voor wijdverspreide protesten in de VS en her en der zelfs voor kleine relletjes. Veel Amerikanen zijn ervan overtuigd dat Trayvon Martin werd doodgeschoten omdat hij zwart was. Anders zou Martin hem nooit verdacht gevonden en gevolgd hebben, stellen zij.

Jurylid B37, een blanke vrouw van middelbare leeftijd, die niet bij naam geïdentificeerd werd, zei tijdens haar eigen interview met CNN dat ze niet geloofde dat Martins ras een factor was bij de schietpartij. Daar was Tracy Martin het niet mee eens “Wat een grap”, zei hij.

Zwarte jongeren in de VS krijgen van hun ouders vaak instructies over hoe ze zich moeten gedragen op straat, zodat ze zo weinig mogelijk bedreigend overkomen en confrontaties kunnen vermijden. Vooral politiegeweld wordt daarbij gevreesd. Raadgevingen als ‘wees uiterst beleefd’ en ‘geen plotse bewegingen’ zijn vaste prik.

Tracy Martin zei dat hij zijn zoon die preek niet gegeven had. Dat vond hij niet nodig, omdat ze in een veelkleurige buurt woonden. Hij had wel met zijn kinderen gepraat over “hoe we hen voorbereidden op hun puberjaren, hoe ze goeie burgers konden worden en hoe ze zichzelf moesten gedragen in het openbaar.”

In een ander interview met de televisiezender NBC zei Sybrina Fulton dat deze zaak “een vreselijk signaal is voor andere kleine zwarte en bruine jongens. Je mag niet te snel lopen en je mag niet te traag lopen. Wat moet je dan doen? Hoe kom je thuis zonder dat mensen aannemen dat je iets fout doet? Trayvon deed niets verkeerd.”

Veilig thuiskomen

De ouders lieten aan CNN horen dat ze een stichting hebben opgezet die de naam van hun zoon draagt. Daarmee willen ze in het verweer komen tegen de ‘Stand your ground’-wetten die van kracht zijn in Florida en diverse andere Amerikaanse staten. Die laten mensen die zich bedreigd voelen toe om dodelijk geweld te gebruiken, zonder de verplichting om zich terug te trekken als ze dat kunnen en zelfs als de aanvaller zich terugtrekt.

“Heeft het systeem gewerkt?”, vroeg Sybrian Fulton. “Voor ons heeft het niet gewerkt. Maar we bidden dat we door dit onrecht in staat zullen zijn om die lacune te dichten en ervoor te zorgen dat het systeem voor iedereen gelijk gaat werken. We willen de wet veranderen. We willen ervoor zorgen dat een tiener die over straat loopt niet gedood wordt, dat hij veilig kan thuiskomen.”

Partner Content