Ouders photoshoppen baby’s om plaats op school te verzilveren

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In Hong Kong photoshoppen ouders hun baby’s nog voor hun eerste verjaardag om voor de kinderen een plaatsje te veroveren op de beste scholen. Toelatingsdossiers voor de peuter- en kleuterschool bestaan namelijk uit tientallen pagina’s met heel veel foto’s.

Dat wachtlijsten om kinderen in te schrijven op een school naar keuze geregeld omzeild worden in België, raakte bekend via een reportage in Koppen op Eén. Maar voorlopig lijkt de Belgische situatie nog niet zo erg in vergelijking met Hong Kong. Daar worden baby’s nog voor ze hun eerste kaarsje uitblazen gephotoshopt tot wat het perfecte kind moet zijn.

Maturiteit is pluspunt

In Hong Kong wordt de presteercultuur er duidelijk al van kinds af aan ingedrukt. In een ware strijd om hun kinderen in Hong Kongs beste speelgroepen, peuter- en kleuterscholen en lagere scholen te krijgen, leggen ouders een smak geld neer om hun kroost te laten fotograferen in professionele studio’s. Alsof dat nog niet voldoende is, worden die foto’s achteraf gephotoshopt om een beeld van een ‘perfect’ kind te kunnen afleveren aan de schooldirecties.

Peuters die vaak nog niet eens kunnen stappen, worden in verschillende scènes gefotografeerd die bepaalde karaktertrekken naar voren moeten brengen. Ouders hopen dat de foto’s (en de eigenschappen) bij de directies in de smaak vallen zodat ze een plekje in de school te pakken krijgen. Vooral kwaliteiten als ‘gemakkelijk in de omgang’ zijn en ‘maturiteit’ lijken populair. Dat laatste is net een tikkeltje vreemd, aangezien het hier over baby’s gaat die meestal hun eerste verjaardag nog moeten vieren.

Ouders positioneren hun kinderen zorgvuldig bij certificaten en awards. In de krant South China Morning Post vertelt een fotograaf dat hij gevraagd werd foto’s te nemen van een peuter voor een arsenaal van 25 trofeeën en medailles.

Groeiende ongelijkheid

De samengestelde toelatingsdossiers zijn – zelfs voor de peuterschool – vaak uit tientallen pagina’s opgesteld met allerlei foto’s en documenten die moeten aantonen hoe fantastisch het kind wel niet is. Hoewel enkele directies nu vragen om de dossiers tot maximaal vijf A4’s te beperken inclusief CV’s en foto’s, slagen creatieve ouders erin de voorwaarde te omzeilen door een dozijn certificaten te verkleinen en op één blad papier te laten drukken.

Volgens Dr. Doris Cheng Pui-Wah van het Centrum voor Jeugdonderzoek en Innovatie in Hong Kong, toont de photoshoptrend een groeiende ongelijkheid aan. ‘Het maakt duidelijk dat de niveaus tussen de scholen sterk verschillen en bovendien wordt de ongelijkheid zo benadrukt. Als er niet zo’n groot verschil in kwaliteit was, zouden ouders zich geen zorgen moeten maken om hun kind in de ‘juiste’ school binnen te krijgen’, citeert Time de dokter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content