Oud-president Trump gaat in beroep tegen vonnis over dwangsom

(Archiefbeeld) Donald Trump © Belga Image

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is in beroep gegaan tegen het vonnis dat hem een dwangsom van 10.000 dollar per dag oplegt als hij zich niet plooit aan de eisen van de rechtbank, zo heeft nieuwszender CNN woensdag gemeld.

Een rechter in New York heeft maandag de Amerikaanse oud-president Donald Trump in een burgerrechtelijke zaak rond zijn groep een dwangsom van 10.000 dollar per dag opgelegd als hij blijft weigeren de rechtbank boekhoudkundige en fiscale documenten voor te leggen.

Procureur-generaal van New York Letitia James zoekt al jaren uit of de Trump Organisation al dan niet fiscale fraude heeft gepleegd. Op 17 februari verkreeg een rechter dat Trump en zijn kinderen Donald Jr en Ivanka onder ede moeten getuigen. Trump is hiertegen in beroep gegaan.

Maar de rechtbank vonniste ook het voor 31 maart voorleggen van een serie boekhoudkundige en fiscale documenten rondom de Trump Organisation. De miljardair bleef tot nu toe in gebreke.

De procureur-generaal wendde zich vervolgens tot het Hooggerechtshof van de staat New York om hem schuldig te achten aan belemmering van de rechtsgang, door niet in te gaan op een vordering van de rechtbank.

Trump is echter tegen het vonnis omtrent de dwangsom in beroep gegaan. Wat betekent dat hij niet moet betalen vooraleer die beroepszaak rond is, aldus CNN.

Met name verdenkt de Democratische magistrate de groep ervan op een ‘frauduleuze manier’ de waarde van vastgoed te hebben ondergewaardeerd bij het vragen van leningen aan de bank en om minder belastingen te betalen.

Trump en co noemen het onderzoek politiek gemotiveerd.

Parallel aan dit onderzoek is in Manhattan ook een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke financiële fraude geopend.

Partner Content