De Verenigde Naties (VN) heeft een nieuw rapport vrijgegeven waaruit blijkt dat de voormalige president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, vergaarde bezittingen heeft ter waarde van 28 tot 53 miljard euro. Zijn fortuin bestaat uit vastgoed, goud, aandelen en andere waardevolle spullen.

Hoewel Saleh in het verleden steeds ten stelligste ontkende hij zijn rijkdom vergaard zou hebben via illegale wegen, komt de VN tot andere conclusies. Uit het rapport blijkt dat hij zijn rijkdom heeft weggesluisd onder een andere naam naar minstens 20 verschillende landen. Het grootste deel van zijn rijkdom zou hij verworven hebben door olie- en gasmaatschappijen te verplichten extra te moeten betalen voor exclusieve contracten in het land.

Saleh was 33 jaar aan de macht en werd in 2011, aan het begin van de Arabische Lente, afgezet. Jemen is het armste land van het Midden-Oosten, en de spiraal van economische problemen en schulden zou volgens sommigen voor een groot deel kunnen worden opgelost als deze gestolen goederen en fondsen zouden terugkeren naar het land en ten dienste worden gesteld van de bevolking.

Diepe politieke crisis

Jemen bevindt zich sinds 21 januari 2015 in een diepe politieke crisis. Sinds die datum bezet de gewapende vleugel van de Hoethi-rebellen, het presidentiële paleis in de hoofdstad Sanaa. Op 22 januari werd de president afgezet, en daarmee de hele regering. Voormalig president Hadi vluchtte meteen Sanaa uit. Het doel van de Hoethi's is voornamelijk om meer vrijheid en ruimte te creëren voor hun gemeenschap. Ze zijn het niet eens met de corruptie en zijn tegen de evolutie van Jemen tot federale staat. 'De politieke crisis is intussen al geëvolueerd tot een humanitaire ramp met ernstige voedseltekorten', waarschuwt Ertharin Cousin, directrice van het Voedselagentschap van de VN in een gesprek met MO.be.

De experts die het rapport samenstelden hebben de resultaten van hun onderzoek naar de VN-Veiligheidsraad gestuurd. Als deze bedragen kloppen, dan staat oud-president Saleh van Jemen op nummer 1 van de corruptste leiders ter wereld, meldt de Nederlandse omroep NOS. Met 28 tot 53 miljard euro aan vergaarde bezittingen overtreft hij de voormalig president Soeharto van Indonesië, die tot nu toe bovenaan de lijst stond.

10 meest corrupte leiders

Aan de hand van cijfers van Transparency International lijst NOS een top tien op van meest corruptste leiders ter wereld (zonder Ali Abdullah Saleh)

1. De voormalige president van Indonesië: Mohammed Soeharto

2. Oud-president van de Filipijnen: Ferdinand Marcos

3. Voormalige president van Congo: Mobutu Sese Seko

4. Oud-president van Nigeria: Sani Abacha

5. Voormalig leider van Joegoslavië: Slobodan Milosevic

6. Oud-president Haïti: François Duvalier

7. Voormalig president Peru: Alberto Fujimori

8. Oud-premier Oekraïne: Pavlo Lazarenko

9. Voormalig premier Nicaragua: Arnoldo Alemán

10. Oud-president Filipijnen: Joseph Estrada

De Verenigde Naties (VN) heeft een nieuw rapport vrijgegeven waaruit blijkt dat de voormalige president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, vergaarde bezittingen heeft ter waarde van 28 tot 53 miljard euro. Zijn fortuin bestaat uit vastgoed, goud, aandelen en andere waardevolle spullen. Hoewel Saleh in het verleden steeds ten stelligste ontkende hij zijn rijkdom vergaard zou hebben via illegale wegen, komt de VN tot andere conclusies. Uit het rapport blijkt dat hij zijn rijkdom heeft weggesluisd onder een andere naam naar minstens 20 verschillende landen. Het grootste deel van zijn rijkdom zou hij verworven hebben door olie- en gasmaatschappijen te verplichten extra te moeten betalen voor exclusieve contracten in het land. Saleh was 33 jaar aan de macht en werd in 2011, aan het begin van de Arabische Lente, afgezet. Jemen is het armste land van het Midden-Oosten, en de spiraal van economische problemen en schulden zou volgens sommigen voor een groot deel kunnen worden opgelost als deze gestolen goederen en fondsen zouden terugkeren naar het land en ten dienste worden gesteld van de bevolking.Jemen bevindt zich sinds 21 januari 2015 in een diepe politieke crisis. Sinds die datum bezet de gewapende vleugel van de Hoethi-rebellen, het presidentiële paleis in de hoofdstad Sanaa. Op 22 januari werd de president afgezet, en daarmee de hele regering. Voormalig president Hadi vluchtte meteen Sanaa uit. Het doel van de Hoethi's is voornamelijk om meer vrijheid en ruimte te creëren voor hun gemeenschap. Ze zijn het niet eens met de corruptie en zijn tegen de evolutie van Jemen tot federale staat. 'De politieke crisis is intussen al geëvolueerd tot een humanitaire ramp met ernstige voedseltekorten', waarschuwt Ertharin Cousin, directrice van het Voedselagentschap van de VN in een gesprek met MO.be. De experts die het rapport samenstelden hebben de resultaten van hun onderzoek naar de VN-Veiligheidsraad gestuurd. Als deze bedragen kloppen, dan staat oud-president Saleh van Jemen op nummer 1 van de corruptste leiders ter wereld, meldt de Nederlandse omroep NOS. Met 28 tot 53 miljard euro aan vergaarde bezittingen overtreft hij de voormalig president Soeharto van Indonesië, die tot nu toe bovenaan de lijst stond.Aan de hand van cijfers van Transparency International lijst NOS een top tien op van meest corruptste leiders ter wereld (zonder Ali Abdullah Saleh)1. De voormalige president van Indonesië: Mohammed Soeharto2. Oud-president van de Filipijnen: Ferdinand Marcos3. Voormalige president van Congo: Mobutu Sese Seko4. Oud-president van Nigeria: Sani Abacha5. Voormalig leider van Joegoslavië: Slobodan Milosevic6. Oud-president Haïti: François Duvalier7. Voormalig president Peru: Alberto Fujimori8. Oud-premier Oekraïne: Pavlo Lazarenko9. Voormalig premier Nicaragua: Arnoldo Alemán10. Oud-president Filipijnen: Joseph Estrada