"Ik kon wel huilen toen ik de opzettelijke vernieling zag die is aangericht tegen het Palestijnse volk", zei Carter tijdens een bezoek aan de Amerikaanse school die bij een Israëlische aanval werd vernietigd. Hij sprak ook zijn teleurstelling uit over de Palestijnse raketaanvallen.

Carter is in Gaza voor gesprekken met Hamas-leiders, die op internationaal vlak gemeden worden. Hij riep op tot verzoening tussen de twee rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah. "Vrede kan enkel gerealiseerd worden dankzij Palestijnse eensgezindheid", zei hij.

Palestijnse staat
Volgens peilingen dinsdag in de Israëlische kranten is een duidelijke meerderheid van de Israëli's voor de oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse staat, zoals zondag beschreven door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Uit de enquête in Israel Hajom blijkt 61 procent van de bevraagden voor de oprichting van zo'n Palestijnse staat.

Wel gelooft 63 procent niet in een vredesakkoord met de Palestijnen, en is 58 procent tegen de Amerikaanse eis voor een volledige stopzetting van de kolonisatie in bezette Palestijnse gebieden.

Ook de krant Haaretz publiceerde dinsdag een peiling. Daarin ondersteunde 71 procent van de bevraagden de door Netanyahu geschetste situatie. Wel vindt 45 procent van de respondenten dat hun premier gezwicht is voor de Amerikaanse druk.

Voor beide peilingen werd een representatieve steekproef van ruim 500 Israëli's bevraagd. De foutenmarge bedroeg ongeveer 4 procent.

De toespraak van Netanyahu werd door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een stap in de goede richting onthaald, maar door de Palestijnen en de Arabieren naar de prullenmand verwezen.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht gaf Netanyahu een onvoldoende. "Dit is misschien een grote opening voor de Israëlische regering, maar dat zegt ook iets over die regering", aldus De Gucht.

"Ik kon wel huilen toen ik de opzettelijke vernieling zag die is aangericht tegen het Palestijnse volk", zei Carter tijdens een bezoek aan de Amerikaanse school die bij een Israëlische aanval werd vernietigd. Hij sprak ook zijn teleurstelling uit over de Palestijnse raketaanvallen.Carter is in Gaza voor gesprekken met Hamas-leiders, die op internationaal vlak gemeden worden. Hij riep op tot verzoening tussen de twee rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah. "Vrede kan enkel gerealiseerd worden dankzij Palestijnse eensgezindheid", zei hij.Palestijnse staatVolgens peilingen dinsdag in de Israëlische kranten is een duidelijke meerderheid van de Israëli's voor de oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse staat, zoals zondag beschreven door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Uit de enquête in Israel Hajom blijkt 61 procent van de bevraagden voor de oprichting van zo'n Palestijnse staat.Wel gelooft 63 procent niet in een vredesakkoord met de Palestijnen, en is 58 procent tegen de Amerikaanse eis voor een volledige stopzetting van de kolonisatie in bezette Palestijnse gebieden.Ook de krant Haaretz publiceerde dinsdag een peiling. Daarin ondersteunde 71 procent van de bevraagden de door Netanyahu geschetste situatie. Wel vindt 45 procent van de respondenten dat hun premier gezwicht is voor de Amerikaanse druk.Voor beide peilingen werd een representatieve steekproef van ruim 500 Israëli's bevraagd. De foutenmarge bedroeg ongeveer 4 procent.De toespraak van Netanyahu werd door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een stap in de goede richting onthaald, maar door de Palestijnen en de Arabieren naar de prullenmand verwezen.Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht gaf Netanyahu een onvoldoende. "Dit is misschien een grote opening voor de Israëlische regering, maar dat zegt ook iets over die regering", aldus De Gucht.