Oud-dictator Buhari wordt nieuwe president van Nigeria

Supporters van Buhari vieren in de noordelijke stad Kano © REUTERS

De vroegere militaire dictator Muhammadu Buhari heeft de presidentsverkiezing in Nigeria gewonnen. Amtshouder Goodluck Jonathan heeft zijn 72-jarige tegenstander telefonisch gefeliciteerd met zijn overwinning.

Dat deelde een lid van Buhari’s campagneteam mee. Goodluck Jonathan heeft hem zijn volledige medewerking toegezegd, zei Paul Ibe aan DPA.

Buhari, een moslim, heeft volgens officiële telresultaten uit 35 van de 36 deelstaten van het land met de grootste bevolking van Afrika meer dan 2 miljoen stemmen voorsprong op de 57-jarige Jonathan, een christen. Buhari behaalde daarmee de eerste zege van de oppositie sinds het olierijke West-Afrikaanse land in 1999 terugkeerde naar de democratie.

Dat Jonathan zijn nederlaag heeft toegegeven, is van groot belang omdat daardoor gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van de beide kandidaten minder waarschijnlijk zijn. Bij de laatste verkiezingen kwamen bij dergelijke rellen zo’n 1.000 mensen om het leven. In de noordelijke stad Kaduna vierden ’s avonds al honderden mensen de zege van Buhari. Zijn aanhangers dansten, vielen in elkaars armen en overal waren autoclaxons te horen. Ook in Abuja was de opluchting snel merkbaar.

Boko Haram

“De mensen vreesden dat de huidige president de uitslag niet zou erkennen en daarmee de weg weer zou vrijmaken naar chaos en geweld”, zei Oloye Ademola, een taxichauffeur in de hoofdstad. Zakenman Emmanuel Obaro zei dat het land trots mag zijn op de democratische machtswissel. “Het hele land heeft voor de wissel gestemd omdat de mensen het zwakke bestuur van Jonathan beu zijn”.

Buhari had in de verkiezingsstrijd beloofd de welig tierende corruptie te bestrijden en het islamistisch terrorisme van Boko Haram uit te roeien. Buhari won volgens de kiescommissie in 20 van de 36 Nigeriaanse deelstaten. Hij verzekerde zich van ongeveer 15 miljoen stemmen, Jonathan behaalde rond de 13 miljoen stemmen. Buhari regeerde Nigeria van eind 1983 bijna twee jaar als militair dictator. Hij zette de grondwet buitenspel en beknotte de vrijheden. Zijn regering kon de destijds bestaande economische problemen echter niet oplossen en werd verdreven.

Rond de 70 miljoen kiesgerechtigden waren zaterdag opgeroepen hun stem af te geven. De verkiezingen waren oorspronkelijk voorzien op 14 februari maar door de terreur van Boko Haram in het noordoosten van het land uitgesteld. Ook op de dag van de verkiezingen kwamen bij aanslagen rond de 30 mensen om het leven. Sinds 2009 vermoordden de soennitische extremisten minstens 14.000 mensen. Nigeria is het grootste olie-exporterend land van het continent en ook de grootste economie. De meerderheid van de Nigerianen leeft echter nog steeds in grote armoede.

(Belga/RR)

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content