Ouattara verbiedt export van cacao

© EPA

Ivoorkust is ’s werelds grootste producent en uitvoerder van cacao.

Alassane Ouattara, de internationaal erkende president van Ivoorkust, heeft opgeroepen om de export van cacao een maand lang op te schorten. Hij wil zo zijn rivaal Laurent Gbagbo, de zelfverklaarde president die weigert op te stappen, financieel droogleggen. Ivoorkust is ’s werelds grootste producent en uitvoerder van cacao. Hoewel nog niet duidelijk is in hoeverre de oproep van Outtara zal worden opgevolgd, schoot de prijs van cacao – die sinds november al met 14 procent was gestegen – maandag opnieuw met zo’n 7 procent de hoogte in.

Een adviseur van Ouattara zei volgens AFP dat de grootste exporteurs van het land akkoord gaan met de exportstop. “Tegenstanders van de maatregel zullen beschouwd worden als geldschieters van activiteiten van de onwettige administratie van Gbagbo en stellen zich bloot aan internationale sancties,” luidde het.

Geweld

Ivoorkust bevindt zich in een diepe politieke crisis sinds de presidentsverkiezingen van 28 november. Zowel Ouattara als Gbagbo beschouwen zichzelf als winnaar en vormden elk hun eigen regering. De internationale gemeenschap erkent Ouattara als president.

Intussen heeft Nigeria aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toestemming gevraagd om Gbagbo eventueel met geweld van de macht te kunnen verdrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content