Orkaan Ophelia raast af op Britse eilanden

15/10/17 om 14:12 - Bijgewerkt om 15:20

Bron: Belga

Ierland en het Verenigd Koninkrijk zetten zich schrap voor de komst van orkaan Ophelia. Het gaat om de krachtigste orkaan die ooit is waargenomen in het oosten van de Atlantische Oceaan.

Orkaan Ophelia raast af op Britse eilanden

© AFP

De Britse weerdienst waarschuwt voor rukwinden van meer dan 100 kilometer per uur in verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk en tot bijna 130 kilometer per uur aan de kust, vooral in Noord-Ierland. De doortocht van Ophelia kan ook gepaard gaan met hevige regenval, luidt het. Verschillende delen van het land krijgen voor maandag en dinsdag de waarschuwing 'geel alarm' mee.

Ophelia werd donderdag opgeschaald tot een orkaan, de tiende al dit seizoen. Het is al van 1893 geleden dat er zoveel tropische stormen uitgroeiden tot orkanen. In de nacht van zaterdag op zondag liet Ophelia winden tot 185 kilometer per uur optekenen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft voor morgen alle vluchten tussen Schiphol en Ierland geschrapt, vijf in totaal.

Vanop de luchthaven van Zaventem zijn er morgen drie vluchten van Ryanair en twee van Aer Lingus naar Dublin, maar die vluchten gaan volgens een woordvoerster van Brussels Airport vooralsnog gewoon door.

Onze partners