Orkaan Matthew: voor 1,75 miljard euro schade in Haïti

29/10/16 om 04:17 - Bijgewerkt om 04:17

De doortocht van orkaan Matthew in het zuiden van Haïti van begin oktober heeft 124,8 miljard gourde (1,75 miljard euro) aan schade veroorzaakt.

Orkaan Matthew: voor 1,75 miljard euro schade in Haïti

Kinderen in Damassins, Haïti © REUTERS

Dat hebben de Haïtiaanse autoriteiten aangekondigd op basis van onderzoeken die werden gesteund door internationale bankinstellingen.

De natuurramp, die volgens de meeste recente balans het leven kostte aan 546 mensen, maakt de al fragiele Haïtiaanse economie nog zwakker. De 1,75 miljard euro aan schade komt overeen met 20 procent van het bruto binnenlandse product. De landbouwsector heeft een verlies geleden van ongeveer 550 miljoen euro en meer dan 175.000 mensen verloren hun huizen. De schade aan die gebouwen wordt nog eens geschat op 550 miljoen euro, aldus economen.

De nood is hoog om de tienduizenden slachtoffers voedsel en onderdak te bieden. Bovendien is het aantal gevallen van cholera door een gebrek aan zuiver water sterk gestegen.

Plundering

Bij de bevolking heerst bovendien woede omdat de hulpverlening zo traag op gang komt. Na de aardbeving van 2010 in Haïti, waarvan het land nog steeds aan het recupereren is, was ook al slechts een fractie van de financiële hulp naar de slachtoffers gegaan. De bevolking heeft al verschillende hulpkonvooien geplunderd. Dinsdag werd bij zo'n plundering nog een tiener doodgeschoten.

Haïti bevindt zich ook in een politieke crisis. De eerste ronde van de presidentsverkiezing in 2015 werd geannuleerd vanwege zware fraude, en was uitgesteld tot 9 oktober 2016. Door de orkaan werden de verkiezingen echter opnieuw uitgesteld, naar 20 november en 29 januari.

Een van de uitdagingen om de verkiezingen te kunnen laten plaatsvinden is om voldoende locaties te vinden om stemlokalen in te richten, aangezien meer dan 500 scholen waar dat normaal gezien gebeurt beschadigd of vernield zijn door de orkaan.

Matthew raasde op 4 oktober over Haïti. De orkaan van categorie 4 op een schaal van 5 bracht winden tot 230 kilometer per uur met zich mee en veroorzaakte zware overstromingen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners