Orkaan Matthew eist 842 doden in Haïti

07/10/16 om 01:59 - Bijgewerkt om 19:10

De orkaan Matthew heeft in Haïti aan minstens 842 mensen het leven gekost, zo hebben de plaatselijke autoriteiten vrijdag meegedeeld. In Florida zitten 600.000 huishoudens zonder stroom.

Orkaan Matthew eist 842 doden in Haïti

© AFP

De orkaan Matthew heeft in Haïti aan zeker 842 mensen het leven gekost. Volgens hulporganisatie Caritas hebben naar schatting 350.000 mensen humanitaire hulp nodig. Al de inspanningen om de levensomstandigheden te verbeteren in de departementen Sud, Nippes en Grand'Anse zijn nagenoeg tot niets gereduceerd. Nog volgens Caritas komt de hulpverlening ondertussen op gang. De organisatie vraagt steun, niet alleen voor dringende noden maar ook voor heropbouw op lange termijn.

In Jérémie, de hoofdstad van het departement Grand'Anse met 30.000 inwoners, is 80 procent van de gebouwen vernield, terwijl in de provincie Sud 30.000 woningen werden vernield. De meeste doden vielen in de steden en vissersdorpen aan de zuidkust van Haïti, voornamelijk door omgevallen bomen, overstromingen en rondvliegend puin.

Cholera

Het dodental kan nog oplopen als hulpverleners fel geteisterde delen van het zuiden van Haïti doorzoeken.

Interim-president Jocelerme Privert noemde de situatie in zijn land eerder al "catastrofaal". De Verenigde Naties voorzien in opvang, water en voedsel voor de slachtoffers. De gezondheidsdiensten zetten zich bovendien schrap voor een stijging van het aantal gevallen van cholera door de beschadigde watertoevoer en sanitaire voorzieningen, meldt Sky News.

Washington heeft vrijdag het militaire transportschip USS Mesa Verde met 300 Marines aan boord naar het Caraïbische eiland gestuurd om daar deel te nemen aan de hulpoperaties. Er waren al 250 Amerikaanse soldaten en negen helikopters op Haïti ontplooid.

Florida

Ondertussen zitten in de zuidoostelijke Amerikaanse staat Florida zowat 600.000 huishoudens zonder stroom, zo heeft gouverneur Rick Scott gezegd.

Het meest getroffen gebied is Brevard County aan de oostelijke kust van Florida. Daar is in ongeveer 146.000 huizen de stroom uitgevallen, zegt energieleverancier FPL. Aan de kusten van Florida waren er overstromingen; de autoriteiten waarschuwen voor hevige wind ter hoogte van Cape Canaveral. Experten gaan ervan uit dat het oog van de storm in de loop van de nacht ofwel zeer dicht langs de kust voorbijkomt ofwel boven land gaat.

(Belga/RR/TE)

Lees meer over:

Onze partners