Orkaan Maria zet Puerto Rico zonder stroom, zeven doden op Dominica

Vernieling op Puerto Rico © Belga Image

Orkaan Maria zaait dood en vernieling op de Antillen. Bij haar doortocht op de eilandstaat Dominica in de Caraïbische Zee, dinsdag, zijn zeker zeven doden gevallen. In Puerto Rico zorgde de ongemeen krachtige orkaan voor enorme materiële schade. Hele wijken van de hoofdstad San Juan staan onder water.

Heel Puerto Rico, waar zo’n 3,5 miljoen mensen wonen, zit zonder stroom, zo melden de lokale autoriteiten volgens BBC World News.

Traag

Orkaan Maria, die qua kracht tussen categorie 4 en 5 zweeft en boven Puerto Rico afzwakte tot categorie 3, is op het Amerikaanse overzeese gebied met zware neerslag en hevige windstoten ten zuidwesten van de hoofdstad San Juan voorbijgeraasd. De wervelstorm haalt windsnelheden van 240 kilometer per uur met vlagen die nog krachtiger zijn. Dat deelde het Amerikaans orkaancentrum mee.

‘Dit is een nooit geziene storm’, zei de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rossello op Amerikaanse zender NBC. ‘Het is bovendien een trage storm. Die zal een tijdje boven Puerto Rico blijven hangen’.

Rossello vraagt president Trump om het eiland uit te roepen tot rampgebied.

De gouverneur wees er ook op dat vele huizen op Puerto Rico, dat enkele weken geleden nipt werd gepasseerd door orkaan Irma, van hout zijn. Door de megakrachtige windstoten en de verwachte overstromingen maken die huizen ‘geen enkele kans’ om overeind te blijven.

Maria zou volgens het orkaancentrum tegen woensdagnamiddag lokale tijd over Puerto Rico wegtrekken en zijn koers verderzetten naar de kust van de Dominicaanse Republiek.

Partner Content