Orkaan Maria: noodtoestand op Puerto Rico, zeker 15 doden op Dominica

Luquillo, Puerto Rico © Belga Image

In het ergste geval duurt het nog vier maanden voor de 3,4 miljoen inwoners van Puerto Rico opnieuw elektriciteit hebben.

Het Amerikaanse eiland Puerto Rico is getroffen door een van de ergste stormen in de moderne geschiedenis. Orkaan Maria haalde windsnelheden tot 250 kilometer per uur boven het eiland. Minstens één dodelijk slachtoffer is bevestigd. Het eiland zit zonder elektriciteit. In het ergste geval duurt het nog vier maanden voor de 3,4 miljoen inwoners opnieuw elektriciteit hebben.

‘Puerto Rico zal, wanneer we het overleefd hebben, definitief een verwoest eiland zijn’, zei de directeur van het noodbeheer, Abner Gomez. Ongeveer 500 noodopvangplaatsen zijn op het eiland voorzien. Gouverneur Ricardo Rossello vaardigde een uitgaansverbod uit van 18.00 uur tot 06.00 uur. Dat verbod zal tot zaterdag van kracht zijn. Hij riep nog op tot rust en sprak van ‘moeilijke dagen voor Puerto Rico’.

Hij riep ook de Amerikaanse president Donald Trump op om voor het hele eiland de rampentoestand uit te roepen, zodat snelle hulpmaatregelen mogelijk zijn. ‘Dit is een storm zonder voorgaande.’ Volgens het Witte Huis heeft Trump inderdaad de noodtoestand uitgeroepen.

De luchthaven van San Juan is gesloten, door schade. De luchthaven ontkende wel dat de faciliteiten zijn vernield.

Doden

De storm veroorzaakte ook zware schade op het eiland Dominica en het Franse Guadeloupe. Op Dominica kwamen minstens vijftien mensen om het leven. Dat heeft volgens Britse media eerste minister Roosevelt Skerrit van het land donderdag gezegd. Er zijn ook minstens twintig vermisten

Partner Content