De doortocht van orkaan Irma, de sterkste die ooit is opgemeten boven de Atlantische Oceaan, op het Franse deel van Sint-Maarten heeft minstens zes mensenlevens geëist. Dat heeft prefect Eric Maire van Guadeloupe gezegd. Guadeloupe is een nabijgelegen Frans overzees departement.

'Deze balans is niet definitief. We riskeren jammer genoeg nog meer ontdekkingen te doen', zo verklaarde de prefect aan journalisten.

Het Franse deel van Sint-Maarten is 'voor 95 procent' vernield, zo deelde voorzitter Daniel Gibbs van de Territoriale Raad mee. 'Het is een enorme ramp. 95 procent van het eiland is vernield. Ik ben in shock', zo verklaarde hij aan Radio Caraïbes International.

Eerder had de Franse minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin aangegeven dat er op het Franse eiland Saint-Barthélemy en op Sint-Maarten minstens twee doden waren gevallen als gevolg van de doortocht van Irma.

Het kleine eiland Barbuda, dat deel uitmaakt van het land Antigua en Barbuda, is volgens de eerste minister van het land Gaston Browne 'totaal verwoest.'

'Voor het ogenblik hebben we slechts één dode geregistreerd', aldus Browne, maar de orkaan van categorie 5 heeft dermate veel vernieling aangericht dat er van het eiland van 1.600 inwoners 'niets meer overblijft dan een puinhoop.'

Browne monsterde de schade vanuit de lucht en stelde vast dat 'minstens 95 procent van de gebouwen beschadigd is.' 'Het hele eiland staat onder water. Op dit moment is Barbuda amper bewoonbaar', zei de premier aan lokale radiozender ABS. Op het naburige Antigua was er slechts lichte schade.

Op het eiland Puerto Rico zitten 600.000 mensen zonder stroom en 50.000 mensen zonder water. In dit territorium van de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand verklaard, net als in de Amerikaanse Maagdeneilanden en de staat Florida, waar de orkaan later aan land komt.

De doortocht van orkaan Irma, de sterkste die ooit is opgemeten boven de Atlantische Oceaan, op het Franse deel van Sint-Maarten heeft minstens zes mensenlevens geëist. Dat heeft prefect Eric Maire van Guadeloupe gezegd. Guadeloupe is een nabijgelegen Frans overzees departement. 'Deze balans is niet definitief. We riskeren jammer genoeg nog meer ontdekkingen te doen', zo verklaarde de prefect aan journalisten. Het Franse deel van Sint-Maarten is 'voor 95 procent' vernield, zo deelde voorzitter Daniel Gibbs van de Territoriale Raad mee. 'Het is een enorme ramp. 95 procent van het eiland is vernield. Ik ben in shock', zo verklaarde hij aan Radio Caraïbes International. Eerder had de Franse minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin aangegeven dat er op het Franse eiland Saint-Barthélemy en op Sint-Maarten minstens twee doden waren gevallen als gevolg van de doortocht van Irma.Het kleine eiland Barbuda, dat deel uitmaakt van het land Antigua en Barbuda, is volgens de eerste minister van het land Gaston Browne 'totaal verwoest.''Voor het ogenblik hebben we slechts één dode geregistreerd', aldus Browne, maar de orkaan van categorie 5 heeft dermate veel vernieling aangericht dat er van het eiland van 1.600 inwoners 'niets meer overblijft dan een puinhoop.' Browne monsterde de schade vanuit de lucht en stelde vast dat 'minstens 95 procent van de gebouwen beschadigd is.' 'Het hele eiland staat onder water. Op dit moment is Barbuda amper bewoonbaar', zei de premier aan lokale radiozender ABS. Op het naburige Antigua was er slechts lichte schade. Op het eiland Puerto Rico zitten 600.000 mensen zonder stroom en 50.000 mensen zonder water. In dit territorium van de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand verklaard, net als in de Amerikaanse Maagdeneilanden en de staat Florida, waar de orkaan later aan land komt.