Zijn organisatie, Open Rusland, stuurt vanuit het buitenland projecten met het doel de komende presidentsverkiezing te verstoren, aldus de procureur-generaal van Moskou. Het ministerie van Justitie bevestigde de beslissing donderdag. Bovendien probeert de beweging volgens het ministerie het land in diskrediet te brengen.

Chodorkovski, die na een gevangenisstraf van tien jaar in het buitenland woont, ziet in de beslssing van de autoriteiten een rechtstreeks verband met de geplande protesten.

Justitie steunt zich daarbij op de omstreden wet over zogenaamde buitenlandse agenten. Organisaties, die zich volgens de autoriteiten met buitenlandse hulp in binnenlandse politieke aangelegenheden bemoeien, kunnen in hun werking beperkt worden. De organisatie Open Rusland heeft haar zetel in Groot-Brittannië.

Ook het Instituut voor een Modern Rusland is ongewenst in het land. Deze organisatie met uitvalsbasis in de Verenigde Staten wordt door de zoon van Chodorkovski bestuurd.

De organisatie heeft voor zaterdag 29 april in heel het land tot protest opgeroepen. In enkele steden zijn demonstraties toegelaten. Chodorkovski, die na een gevangenisstraf van tien jaar in het buitenland woont, ziet in de beslssing van de autoriteiten een rechtstreeks verband met de geplande protesten. 'Een dergelijke zware beslissing van de regering zal nog meer mensen motiveren om de straat op te trekken', schreef de 53-jarige ondernemer op zijn website.

Zijn organisatie, Open Rusland, stuurt vanuit het buitenland projecten met het doel de komende presidentsverkiezing te verstoren, aldus de procureur-generaal van Moskou. Het ministerie van Justitie bevestigde de beslissing donderdag. Bovendien probeert de beweging volgens het ministerie het land in diskrediet te brengen.Justitie steunt zich daarbij op de omstreden wet over zogenaamde buitenlandse agenten. Organisaties, die zich volgens de autoriteiten met buitenlandse hulp in binnenlandse politieke aangelegenheden bemoeien, kunnen in hun werking beperkt worden. De organisatie Open Rusland heeft haar zetel in Groot-Brittannië.Ook het Instituut voor een Modern Rusland is ongewenst in het land. Deze organisatie met uitvalsbasis in de Verenigde Staten wordt door de zoon van Chodorkovski bestuurd.De organisatie heeft voor zaterdag 29 april in heel het land tot protest opgeroepen. In enkele steden zijn demonstraties toegelaten. Chodorkovski, die na een gevangenisstraf van tien jaar in het buitenland woont, ziet in de beslssing van de autoriteiten een rechtstreeks verband met de geplande protesten. 'Een dergelijke zware beslissing van de regering zal nog meer mensen motiveren om de straat op te trekken', schreef de 53-jarige ondernemer op zijn website.