Oregon: antiregeringsmilitie geeft zich na 41 dagen over

Malheur National Park in Oregon © REUTERS
Rudi Rotthier

De resterende vier gewapende bezetters van een natuurgebied in de Amerikaanse staat Oregon hebben zich aan de FBI overgegeven. In totaal hebben gewapende milities het hoofdkwartier van het park 41 dagen bezet gehouden, onder meer uit protest tegen de veroordeling van 2 ranchers.

De bezetting van Malheur National Park, door nooit meer dan enkele tientallen militanten, begon op 2 januari. Twee ranchers uit de buurt moesten 2 dagen later de gevangenis in voor brandstichting op (federaal) overheidsland. Ze waren eerder tot een lagere straf veroordeeld, die ze hadden uitgezeten, maar het (federaal) ministerie van Justitie vond dat de twee, vader en zoon, onder meer onder terrorismewetgeving de minimumstraf van 5 jaar moesten uitzitten.

Enkele arrestanten, met Ammon Bundy als tweede van links op de bovenste rij
Enkele arrestanten, met Ammon Bundy als tweede van links op de bovenste rij© Reuters

Dat zorgde voor ergernis tot woede bij andere ranchers, maar ook bij antiregeringsmilities uit de rest van het land. Die milities, onder leiding van Ammon Bundy, bezetten het hoofdkwartier van Malheur, een vogelbroedplaats, met de eisen dat de straf voor de ranchers ongedaan gemaakt zou worden, en dat het federaal land, de meerderheid van het land in het westen van de VS, zou worden overgedragen aan privépersonen of aan de staten.

Eén dode

De actie verliep ruim 3 weken zonder bloedvergieten, tot twee auto’s van de groep aan een politiecheckpoint werden tegenhouden. De meeste inzittenden, onder wie Ammon Bundy, gaven zich over en werden gearresteerd. Maar de woordvoerder van de groep, LaVoy Finicum, reed door, raakte vast in de sneeuw, en werd doodgeschoten toen hij, volgens de politie, naar zijn wapen greep, of, volgens medestanders, struikelde in de sneeuw.

Sindsdien hielden nog 4 sympathisanten de bezetting gaande, met als nieuwe eis dat zijzelf en alle arrestanten buiten vervolging zouden gesteld worden.

Onder welke voorwaarden ze zich hebben overgegeven is niet duidelijk.

Een dag voor het einde van de actie werd Cliven Bundy, vader van Ammon, in Oregon gearresteerd. Cliven, een rancher uit Arizona, vocht eerder zijn eigen conflict met de overheid uit. Nadat die overheid zijn koeien op overheidsland had aangeslagen, dreigde Bundy met gewapende actie. Hij kreeg zijn koeien terug, en blijft graasland van de overheid gebruiken, zonder er rechten op te betalen.

De bezettingsactie leidde onder meer tot verhitte discussies tussen ranchers en bezetters. In de dichtstbijzijnde stad, Burns, werden betogingen voor en tegen de milities gehouden. De plaatselijke ranchers hadden vaak sympathie voor de doelstellingen maar niet voor de methode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content