Orbán stevent opnieuw af op tweederdemeerderheid in Hongarije

08/04/18 om 23:44 - Bijgewerkt op 09/04/18 om 02:31

Bron: Belga

In Hongarije heeft de rechts-populistische en eurosceptische premier Viktor Orbán met zijn partij Fidesz de parlementsverkiezingen duidelijk gewonnen. Met ruim 97 procent van de stemmen geteld, kan Orbán rekenen op 48,8 procent. Met dat resultaat haalt hij een tweederdemeerderheid in het parlement, waardoor hij vrij de grondwet kan aanpassen.

Orbán stevent opnieuw af op tweederdemeerderheid in Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orban en zijn echtgenote Aniko Levai verlaten een stemlokaal in Boedapest, 8 april 2018. © REUTERS

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zondagavond de overwinning bij de parlementsverkiezingen opgeëist. Na de bekendmaking van de voorlopige resultaten sprak hij zijn aanhangers toe aan het partijhoofdkwartier in Boedapest.

Hij maakte gewag van een 'historische overwinning die ons de kans geeft om Hongarije te blijven beschermen. 'De hoge opkomst neemt alle twijfels weg', aldus Orbán.

De opkomst lag met 68,8 procent hoog.

De voorlopige resultaten tonen een overtuigende overwinning voor Fidesz, de partij van de rechts-populistische en eurosceptische premier Viktor Orbán, en de christendemocratische kartelpartner KDNP. Met ruim 97 procent van de stemmen geteld, kan Orbán rekenen op 48,8 procent.

Met dat resultaat haalt hij waarschijnlijk voor de derde keer op rij een tweederdemeerderheid in het parlement, waardoor hij vrij de grondwet kan aanpassen. Voor de precieze zetelverdeling is het echter wachten tot de definitieve resultaten.

De sterkste oppositiepartij wordt het extreemrechtse Jobbik (De Beteren) met 19,9 procent van de stemmen. De socialistische partij MSZP kreeg de steun van 12,3 procent van de kiezers, de ecologische LMP 6,8 procent en de links-liberale DK 5,5 procent.

Voor de precieze zetelverdeling is het echter wachten tot de definitieve resultaten. De zitjes in het parlement worden namelijk op twee manieren verdeeld: 106 zetels gaan naar kandidaten die per kiesdistrict worden verkozen, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen wordt verkozen. De 93 andere zetels worden proportioneel verdeeld op basis van de resultaten op nationaal niveau.

De definitieve resultaten worden pas in de loop van de week verwacht, nadat ook de stemmen van de honderdduizenden kiezers die in het buitenland wonen, zijn geteld.

Onze partners