Orban claimt overwinning bij parlementsverkiezingen

© AFP

De partij van de rechts-nationalistische premier Viktor Orban lijkt op weg naar de winst bij de parlementsverkiezingen in Hongarije. Dat blijkt zondagavond uit de gedeeltelijke resultaten die het Nationaal Kiesbureau (NVI) heeft bekendgemaakt. Orban zelf heeft de overwinning intussen al geclaimd.

Orbans partij Fidesz had 55,75 procent van de stemmen nadat bijna 60 procent van de biljetten waren geteld. Een coalitie van zes oppositiepartijen haalde 32,55 procent van de stemmen. De alliantie van linkse, groene, liberale en rechtsconservatieve partijen wilden zo hun kansen vergroten om Orban te verslaan. De opkomst van de verkiezingen lag op 68,7 procent, bijna even hoog als het record van vier jaar geleden. De stembiljetten in de grote steden moeten nog worden geteld, maar als de uitslag wordt bevestigd, betekent dat een opsteker voor Orban en zijn partij.

Fidesz haalde in 2018 namelijk een stuk minder stemmen (49,27 procent). Sinds 2010 heeft Fidesz een tweederdemeerderheid in het parlement. De volledige officiële uitslag wordt pas later deze week verwacht. Orban zelf heeft intussen de overwinning al opgeëist. ‘We hebben gewonnen’, schrijft hij op Twitter.

Tijdens een persconferentie sprak Orban van een uitzonderlijke overwinning. ‘Ze is zo groot dat ze waarschijnlijk vanop de maan te zien is, en zeker vanuit Brussel’, aldus Orban, daarmee verwijzend naar zijn omstreden relatie met de Europese Unie. Als Fidesz de verkiezingen effectief wint, wordt Orban voor de vierde keer op rij premier. Het wordt dan in totaal zijn vijfde termijn, want tussen 1998 en 2002 was hij ook al premier.

Partner Content