Orban beperkt verkoop van kinderboeken met holebirelaties

Viktor Orban op 30 juni 2021. © Getty Images

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft een decreet uitgevaardigd dat de verkoop aan banden legt van kinderboeken waarin sprake is van holebirelaties. Het decreet is een uitloper van de omstreden antiholebiwet die het Hongaarse parlement in juni heeft goedgekeurd en die “de promotie van LGBTQ+-waarden bij minderjarigen” verbiedt.

Het nieuwe decreet stelt dat bepaalde kinderboeken niet in de etalages of op zichtbare plekken in de winkel mogen liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderboeken met personages die “afwijken van hun aangeboren gender”, die een geslachtsverandering ondergaan of waarin “homoseksualiteit gepromoot” wordt. Dat soort “aanstootgevende” boeken mag ook niet verkocht worden in een straal van 200 meter rond scholen of kerken. Ze mogen enkel verkocht worden in een verpakking die de omslag onherkenbaar maakt.

De 200 meter-regel doet denken aan de Hongaarse prostitutiewetgeving. Die wetgeving bepaalt dat sekswerkers hun diensten niet mogen aanbieden in een dezelfde straal van 200 meter rond scholen en kerken.

Het decreet treedt binnen 30 dagen in werking.

Partner Content