Orang-oetan krijgt menselijke rechten

De orang-oetan Sandra in de zoo van Buenos Aires, Argentinië. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een orang-oetan die bijna 29 jaar geleden in de zoo geboren werd, zal vanaf heden menselijke rechten genieten.

De orang-oetan Sandra werd in 1986 in een Duitse zoo geboren en in september 1994 naar een zoo in Buenos Aires overgebracht. Na 20 jaar daar te verblijven, zal het dier enkele menselijke rechten genieten. Dat heeft een Argentijnse rechtbank beslist.

‘Niet-menselijk persoon’

De advocaten die om de vrijlating van de orang-oetan vroegen, meenden dat de zoo het dier ‘met waarschijnlijke cognitieve capaciteiten, onrechtvaardig opsloot’. Volgens de Argentijnse advocaten is Sandra namelijk een ‘persoon’. Weliswaar in de filosofische zin van het woord, niet de biologische. De orang-oetan werd bijgevolg illegaal van haar vrijheid beroofd als een ‘niet-menselijk persoon’.

Hoewel de orang-oetan geen mens is, vonden de advocaten dat Sandra bepaalde rechten moest krijgen. De belangrijke vraag in de zaak luidde of het dier nu een ‘ding’ of een ‘persoon’ was. De rechtbank had de dagvaarding herhaaldelijk geweigerd, alvorens uiteindelijk te besluiten dat Sandra recht op vrijheid had en dat die rechten verdedigd moesten worden.

‘Biedt mogelijkheden voor anderen’

‘Dit biedt mogelijkheden, niet enkel voor andere apen, maar voor andere wezens met gevoel, die oneerlijk en arbitrair van hun vrijheid beroofd worden in zoo’s, circussen, waterparken en wetenschappelijke laboratoria’, citeert de Britse omroep BBC advocaat Paul Buompadre.

In december kwam in New York een gelijkaardige zaak voor waarbij de vrijlating van een chimpansee geëist werd. Daarbij werd geoordeeld dat het dier iemands bezit was en dus geen rechten genoot.

Als de zoo van Buenos Aires niet in beroep gaat tegen de uitspraak, zal de orang-oetan worden overgebracht naar een oord voor primaten in Brazilië. Daar zal Sandra in gedeeltelijke vrijheid leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content