In Dungu in het Noord-Oosten van Congo werd het rehabilitatiecentrum voor gewezen kindsoldaten officieel geopend. Het centrum Elikya biedt psychologische begeleiding en onderwijs aan slachtoffers van het Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony. De verantwoordelijkheid is in handen van Els De Temmerman, die van 2003 tot 2006 al een gelijkaardig rehabilitatiecentrum leidde in Noord-Oeganda.

Het centrum kwam tot stand op vraag van de VN-missie in Congo. De Temmerman: 'We zijn vorig jaar meteen gestart in voorlopige gebouwen en hebben al 68 kinderen met hun familie herenigd. Nu verblijven er weer 83'. Het nieuwe gebouw werd door de Amerikaanse ngo Invisible Children gebouwd, die vorig jaar de meer dan 100 miljoen keer bekeken film Kony 2012 op YouTube maakte. België heeft het centrum 1,2 miljoen euro subsidie toegezegd.

Inmiddels brengt Els De Temmerman sinds één jaar The New Nation uit, een nieuwe krant voor Zuid-Sudan, dat in 2011 onafhankelijk werd. Voor dit project heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken 1,6 miljoen euro toegezegd. Els De Temmerman: 'Volgens mijn informatie zit rebellenleider Joseph Kony zelf in Sudan, in het betwiste grensgebied tussen het noorden en het zuiden. Net naast een kamp van het noordelijke leger, dat hem blijft steunen, tot op de dag van vandaag.'

Het Oegandese Verzetsleger van de Heer is sinds 2006 niet meer actief in Noord-Oeganda, maar wel nog in de grensstreek van Congo, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. In dat laatste land werd vorige week nog een belangrijke commandant van de rebellen gedood. (CDS)

Het volledige interview met Els De Temmerman vindt u deze week in Knack.

In Dungu in het Noord-Oosten van Congo werd het rehabilitatiecentrum voor gewezen kindsoldaten officieel geopend. Het centrum Elikya biedt psychologische begeleiding en onderwijs aan slachtoffers van het Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony. De verantwoordelijkheid is in handen van Els De Temmerman, die van 2003 tot 2006 al een gelijkaardig rehabilitatiecentrum leidde in Noord-Oeganda.Het centrum kwam tot stand op vraag van de VN-missie in Congo. De Temmerman: 'We zijn vorig jaar meteen gestart in voorlopige gebouwen en hebben al 68 kinderen met hun familie herenigd. Nu verblijven er weer 83'. Het nieuwe gebouw werd door de Amerikaanse ngo Invisible Children gebouwd, die vorig jaar de meer dan 100 miljoen keer bekeken film Kony 2012 op YouTube maakte. België heeft het centrum 1,2 miljoen euro subsidie toegezegd.Inmiddels brengt Els De Temmerman sinds één jaar The New Nation uit, een nieuwe krant voor Zuid-Sudan, dat in 2011 onafhankelijk werd. Voor dit project heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken 1,6 miljoen euro toegezegd. Els De Temmerman: 'Volgens mijn informatie zit rebellenleider Joseph Kony zelf in Sudan, in het betwiste grensgebied tussen het noorden en het zuiden. Net naast een kamp van het noordelijke leger, dat hem blijft steunen, tot op de dag van vandaag.'Het Oegandese Verzetsleger van de Heer is sinds 2006 niet meer actief in Noord-Oeganda, maar wel nog in de grensstreek van Congo, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. In dat laatste land werd vorige week nog een belangrijke commandant van de rebellen gedood. (CDS) Het volledige interview met Els De Temmerman vindt u deze week in Knack.