Het anti-corruptiebeleid van President Xi Jinping zou de reden zijn voor de zelfmoorden , Reuters
Het anti-corruptiebeleid van President Xi Jinping zou de reden zijn voor de zelfmoorden © Reuters

Tot zover zijn er vijf officiële gevallen van zelfdoding door Chinese ambtenaren op drie weken tijd. Wat volgt zijn tal van speculaties en een vlaag van censuur binnen de media. President Xi Jinping zet met zijn anti-corruptiebeleid de regerende communistische partij erg onder druk, een druk die sommigen niet meer zouden aankunnen. Met het anti-corruptiebeleid is de verkoop van luxegoederen gedaald, de jacht op corruptie geopend en zijn de levens van (mogelijke) corrupte ambtenaren helemaal veranderd. Die drastische veranderingen zouden de reden zijn achter de reeks zelfmoorden. Een andere verklaring is simpel toeval. Maar daar is de Chinese bevolking niet zo zeker van.

Zelfmoord op het werk

Het is al langer geweten dat in China een sterke vorm van druk heerst. Presteren is de enige manier om hogerop te raken en de concurrentie is groot. Corruptie blijft daarom niet lang uit en als er dan een beleid komt dat zulke mensen in nauwe schoentjes plaatst, dan kan dat voor psychische problemen zorgen. Daarnaast gebeurden alle zelfmoorden op kantoor, waardoor de Chinese bevolking verbanden begint te leggen.

De zelfdodingen zijn luguber. Ambtenaren die zich verhangen op kantoor in Beijing of uit het raam van hoge etages springen zijn enkele voorbeelden. Het nieuws heeft nu dus ook de bevolking bereikt en die wil daar het fijne van weten. Voorlopig blijft het bij speculaties want de regering lost geen woord. Verhalen over de gebeurtenissen worden meteen van het internet gehaald.

Bijzondere situatie

Wat nieuw is aan deze golf van zelfmoorden is dat ze erg snel op elkaar volgen en er meteen verbanden worden gelegd. Het algemene zelfmoordcijfer in China ligt ook erg hoog. Het Chinese Center for Disease and Prevention zegt dat er jaarlijks zo'n 287.000 Chinezen zelfmoord plegen. Ook de redenen waarom en de manieren waarop laten de wereld niet onberoerd.

In 2009 werd een zelfdoding live uitgezonden op televisie, vermoedelijk om de kijkcijfers op te krikken. In 2013 pleegden twee tieners zelfmoord omdat ze hun huiswerk niet op tijd afkregen en datzelfde jaar raakte ook bekend dat de studenten van de universiteiten in Jinan en Dongguan een zelfmoordcontract moesten tekenen. In dat contract staat dat de universiteit niet verantwoordelijk kan worden gehouden als de student zelfmoord pleegt. In maart dit jaar maakte een student nog een einde aan zijn leven door uit het raam van een klaslokaal te springen, de jongen kon de examenstress niet meer aan. (KVW)

Tot zover zijn er vijf officiële gevallen van zelfdoding door Chinese ambtenaren op drie weken tijd. Wat volgt zijn tal van speculaties en een vlaag van censuur binnen de media. President Xi Jinping zet met zijn anti-corruptiebeleid de regerende communistische partij erg onder druk, een druk die sommigen niet meer zouden aankunnen. Met het anti-corruptiebeleid is de verkoop van luxegoederen gedaald, de jacht op corruptie geopend en zijn de levens van (mogelijke) corrupte ambtenaren helemaal veranderd. Die drastische veranderingen zouden de reden zijn achter de reeks zelfmoorden. Een andere verklaring is simpel toeval. Maar daar is de Chinese bevolking niet zo zeker van. Zelfmoord op het werkHet is al langer geweten dat in China een sterke vorm van druk heerst. Presteren is de enige manier om hogerop te raken en de concurrentie is groot. Corruptie blijft daarom niet lang uit en als er dan een beleid komt dat zulke mensen in nauwe schoentjes plaatst, dan kan dat voor psychische problemen zorgen. Daarnaast gebeurden alle zelfmoorden op kantoor, waardoor de Chinese bevolking verbanden begint te leggen.De zelfdodingen zijn luguber. Ambtenaren die zich verhangen op kantoor in Beijing of uit het raam van hoge etages springen zijn enkele voorbeelden. Het nieuws heeft nu dus ook de bevolking bereikt en die wil daar het fijne van weten. Voorlopig blijft het bij speculaties want de regering lost geen woord. Verhalen over de gebeurtenissen worden meteen van het internet gehaald.Bijzondere situatie Wat nieuw is aan deze golf van zelfmoorden is dat ze erg snel op elkaar volgen en er meteen verbanden worden gelegd. Het algemene zelfmoordcijfer in China ligt ook erg hoog. Het Chinese Center for Disease and Prevention zegt dat er jaarlijks zo'n 287.000 Chinezen zelfmoord plegen. Ook de redenen waarom en de manieren waarop laten de wereld niet onberoerd. In 2009 werd een zelfdoding live uitgezonden op televisie, vermoedelijk om de kijkcijfers op te krikken. In 2013 pleegden twee tieners zelfmoord omdat ze hun huiswerk niet op tijd afkregen en datzelfde jaar raakte ook bekend dat de studenten van de universiteiten in Jinan en Dongguan een zelfmoordcontract moesten tekenen. In dat contract staat dat de universiteit niet verantwoordelijk kan worden gehouden als de student zelfmoord pleegt. In maart dit jaar maakte een student nog een einde aan zijn leven door uit het raam van een klaslokaal te springen, de jongen kon de examenstress niet meer aan. (KVW)