Opstand in Sudan: deel van leger kiest kant van betogers

Duizenden mensen betogen in Kharthoum © Belga Image

Tijdens een protestactie in de Sudanese hoofdstad Khartoum zijn volgens ooggetuigen militairen tussengekomen om de betogers te beschermen voor pogingen van andere veiligheidsdiensten om hen uiteen te drijven met traangas.

Het is echter nog onzeker of het hele leger zich hiermee achter de betogers schaart.

Het Sudanese leger heeft maandag troepen ontplooid rond het ministerie van Defensie in hoofdstad Khartoum. Voor de derde dag op rij betogen duizenden Sudanezen voor dat hoofkwartier om het ontslag van president Omar al-Bashir te eisen.

Volgens de getuigen, zo melden de persagentschappen Reuters en AFP, chargeerden de oproerpolitie en geheime diensten de betogers met pickups, en vuurden ze traangas af op de menigte. Voor het ministerie zouden 3.000 mannen en vrouwen betogen.

Soldaten die het complex bewaken zouden de demonstranten ter hulp gekomen zijn door waarschuwingsschoten af te vuren. Oproerpolitie en geheime diensten trokken zich daarop terug zonder terug te schieten. De betogers begonnen daarop ‘Het leger beschermt ons’ en ‘Eén volk, één leger’ te roepen. Gewonden of doden zouden niet gevallen zijn.

Het leger hield zich tot dusver afzijdig in de repressie van de betogingen, die eind vorig jaar van start gingen.

Minister van Informatie en regeringswoordvoerder Hassan Ismail spreekt die berichten tegen. ‘De menigte voor het ministerie is volledig verdreven, zonder dat er slachtoffers gevallen zijn’, aldus de woordvoerder. ‘Het veiligheidsapparaat is verenigd en werkt met positieve energie en in harmonie.’

Protest

De protesten in Sudan begonnen in december, toen de regering besliste de broodprijs te verdrievoudigen. Sindsdien werd er regelmatig betoogd in Khartoum en andere steden, maar de laatste weken nam het protest af.

Sinds zaterdag houden duizenden betogers een sit-in voor het ministerie, wat het protest een nieuw elan lijkt te geven. Dictator Omar al-Bashir is het mikpunt van de betogers: hij wordt verantwoordelijk geacht voor de repressie en een falend economisch beleid.

De voormalige legergeneraal kwam al in 1989 aan de macht na een staatsgreep. Bashir wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor oorlogsmisdaden in Darfur.

Sudan wordt geplaagd door een zware economische crisis, veroorzaakt door onder meer jarenlange Amerikaanse sancties en het verlies van olie-inkomsten nadat Zuid-Sudan in 2011 onafhankelijk werd.

De president heeft al erkend dat de betogers legitieme eisen hebben, maar volgens hem moeten die eisen op een vreedzame manier en via de stembus aangebracht worden. Ondanks het grootste protest ooit is Bashir niet van plan af te treden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content