Oproep voor dam tegen Chinese invasie van Belgische economie

© REUTERS

België moet in navolging van andere Europese landen dringend werk maken van een beleid voor de bescherming van strategische sectoren tegen buitenlandse overnames. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) schaart zich achter die oproep van economen op een moment dat Chinese investeerders in België steeds nadrukkelijker op de poort kloppen en nu ook een oogje op de verzekeraar Ageas zouden hebben laten vallen.

‘De controle van onze economische veiligheid moet systematischer gebeuren dan vandaag het geval is, waarbij soms eens een advies aan de Staatsveiligheid gevraagd wordt’, zegt De Croo in De Tijd zaterdag.

De preventieve screening van kritische bedreigingen voor onze economie kan volgens de minister toevertrouwd worden aan een al geplande dienst die lokale besturen moet bijstaan bij bredere veiligheidsanalyses.

‘Je kan deze dienst ook overnames laten onderzoeken, net als overheidsopdrachten of concessies’, aldus De Croo, die benadrukt dat er nog niets concreet is.

Economen als Herman Daems, ook voorzitter van BNP Paribas Fortis, roepen onze overheid op ‘minder naïef’ te worden en ‘serieus na te denken over de economische activiteiten die we absoluut zelf in handen willen houden’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content