Hij kreeg 51,81 procent van de stemmen achter zich, tegenover 48,16 procent voor regeringskandidaat Samura Kamara van de APC (All People's Congress), zo blijkt woensdag uit officiële resultaten.

Julius Maada Bio nam het in 2012 al op tegen huidig president Ernest Bai Koroma, maar moest toen dus de duimen leggen. Hij maakte deel uit van de militaire junta die de APC 26 jaar geleden van de macht verdreef.

Koroma, die zich na twee termijnen niet meer herverkiesbaar kon stellen, duidde zijn vroegere minister van Buitenlandse Zaken Samura Kamara aan als zijn opvolger, een onverwachte keuze.

Na de eerste ronde van de verkiezingen op 7 maart, die niet beslissend was, eindigden Bio en Kamara op respectievelijk 43,3 en 42,7 procent, een verschil van nog geen 15.000 stemmen. In de tweede ronde op 31 maart haalde de oppositiekandidaat uiteindelijk de bovenhand.

In de aanloop naar de bekendmaking van de resultaten kwamen woensdag in de hoofdstad Freetown honderden tegenhangers van de regeringspartij op straat. Al snel volgen ook aanhangers van de APC, die de "diefstal" van de verkiezingen door de oppositie veroordeelden.

De nieuwe president zal de ontwikkeling van het kleine en arme West-Afrikaanse land weer de juiste richting moeten uitsturen, na jaren van zware corruptie, vorig jaar modderstromen die een duizendtal mensenlevens eisten en in 2014 ook de ebola-epidemie.

Hij kreeg 51,81 procent van de stemmen achter zich, tegenover 48,16 procent voor regeringskandidaat Samura Kamara van de APC (All People's Congress), zo blijkt woensdag uit officiële resultaten.Julius Maada Bio nam het in 2012 al op tegen huidig president Ernest Bai Koroma, maar moest toen dus de duimen leggen. Hij maakte deel uit van de militaire junta die de APC 26 jaar geleden van de macht verdreef. Koroma, die zich na twee termijnen niet meer herverkiesbaar kon stellen, duidde zijn vroegere minister van Buitenlandse Zaken Samura Kamara aan als zijn opvolger, een onverwachte keuze. Na de eerste ronde van de verkiezingen op 7 maart, die niet beslissend was, eindigden Bio en Kamara op respectievelijk 43,3 en 42,7 procent, een verschil van nog geen 15.000 stemmen. In de tweede ronde op 31 maart haalde de oppositiekandidaat uiteindelijk de bovenhand. In de aanloop naar de bekendmaking van de resultaten kwamen woensdag in de hoofdstad Freetown honderden tegenhangers van de regeringspartij op straat. Al snel volgen ook aanhangers van de APC, die de "diefstal" van de verkiezingen door de oppositie veroordeelden. De nieuwe president zal de ontwikkeling van het kleine en arme West-Afrikaanse land weer de juiste richting moeten uitsturen, na jaren van zware corruptie, vorig jaar modderstromen die een duizendtal mensenlevens eisten en in 2014 ook de ebola-epidemie.