Oppositie Congo kijkt naar België voor financiering verkiezingsproces

Vital Kamerhe. © Belga

Belangrijk oppositieleider en UNC-voorzitter Vital Kamerhe kijkt naar België voor de financiering van het verkiezingsproces in Congo. ‘We vragen dat België optreedt als onze ambassadeur bij de Europese Unie’, klinkt het.

“Met de lange geschiedenis die wij Congolezen hebben met België mag het land niet onverschillig blijven tijdens het verkiezingsproces”, zei UNC-voorzitter Vital Kamerhe na zijn onderhoud met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in Kinshasa. Kamerhe vraagt ook dat België “het volle gewicht” gebruikt om de verkiezingen gefinancierd te krijgen. De voorzitter van de kiescommissie had, bij de publicatie van de kieskalender vorige week, die kost op meer dan 1 miljard dollar geraamd.

België als ambassadeur bij EU

Net als de partij van eeuwig oppositieleider Etienne Tshisekedi en Eve Bazaiba, parlementslid van de partij van oud-presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba, schaarde ook Kamerhe zich achter de oproep om een haalbaarder kieskalender te onderhandelen. “Dat is essentieel”, zegt Kamerhe.

Voor de financiering van het hele verkiezingsproces kijkt Kamerhe naar België. “We vragen dat België optreedt als onze ambassadeur bij de Europese Unie.” Die steun voor de internationale gemeenschap acht Kamerhe noodzakelijk. “De verkiezingen van 2011 verliepen slecht, en dat had te maken met de afwezigheid van de internationale gemeenschap.” Bij die verkiezingen was Kamerhe een van de kandidaten.

“De hele oppositie en het middenveld verwelkomen de woorden van de Belgische minister Alexander De Croo”, aldus Kamerhe, die daarmee verwijst naar de veroordeling van de minister van Ontwikkelingssamenwerking van de mensenrechtenschendingen tijdens het straatprotest van januari. “Tijdens ons gesprek heeft Reynders me bevestigd op dezelfde lijn te zitten als De Croo – al heeft iedereen natuurlijk zijn eigen stijl. Voor ons telt dat de Belgische regering een duidelijke positie heeft ingenomen.”

Afrikaanse lente

Het belang van het straatprotest tegen de geplande hervorming van de kieswet, vorige maand, kan voor Kamerhe niet onderschat worden. “We zitten volop in de Afrikaanse lente, en de bevolking is waakzaam”, meent hij. Daarvoor verwijst hij naar de betogingen in de straten van Ouagadougou, tegen een nieuwe termijn van Blaise Comparoé, en de vreugdeuitbarstingen in Bujumbura na de vrijlating van de journalist Bob Rugurika vorige week. “Sms-verkeer en mobiel internet onmogelijk maken, daar kunnen we niet mee leven. Het volk heeft recht op informatie.”

Over de plannen van Joseph Kabila in het oosten van het land is Kamerhe sceptisch. “In de strijd met M23 werd er samengewerkt met Monusco, maar nu de Hutu-rebellen van de FDLR aangepakt moeten worden, kan dat niet.” Na de straatprotesten van januari kwam Kamerhe, die sterk staat in de oostelijke Kivu-provincies, naar voren als de voornaamste oppositieleider. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content